'Vol gas met biobrandstoffen'

Source: R.J. (Remco) DijkstraĀ i, published on Wednesday, February 6 2013, 2:35.

DEN HAAG - Afgelopen maand sprak de Kamer over biobrandstoffen en hoe hiermee om te gaan. Biobrandstof is eigenlijk een toevoeging van plantaardige gewassen of bijvoorbeeld frituurvet aan reguliere benzine en diesel. Zodoende is er minder import van fossiele brandstoffen nodig. Dat maakt ons minder afhankelijk van oliesjeiks.

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Remco Dijkstra

Tal van belanghebbenden en partijen zijn in aanloop van het debat voorbij gekomen om hun standpunt aan mij te vertellen. Conclusie is dat de VVD juist kansen ziet voor biobrandstoffen, omdat we minder afhankelijk worden van olie. Daarnaast zijn milieudoelstellingen relatief makkelijk te halen en tegelijkertijd is er geen subsidiegeld nodig. Mogelijke nadelen zijn ook bekend en te ondervangen. Een verhoging van het percentage bijmenging in diesel en benzine, met liefst geavanceerde grondstof voor de biobrandstoffen, is dus verstandig. Milieu en economie komen hier mooi samen.

Resultaat is dat conform eerdere Kameruitspraken het percentage bijmenging, onder bepaalde voorwaarden, versneld wordt verhoogd tot maximaal 10%. Ook Europees worden afspraken gemaakt. Nederland en de transportsector kan nu weer vooruit. Een innovatieve industrie krijgt de noodzakelijke duidelijkheid en kan verder investeren in de brandstof van de toekomst. En het milieu heeft er uiteindelijk ook baat bij.

Mijn spreektekst treft u hier. Overigens werden er liefst 17 moties ingediend, dus het laatste woord is hierover vast nog niet gezegd.