Europees Parlement wil koers Europees economisch beleid bijsturen

Source: M. (Marije) Cornelissen i, published on Thursday, February 7 2013.

Op voorstel van GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen roept het Europees Parlement de Europese ministers van Financiën op om eindelijk gebruik te gaan maken van de flexibiliteit in de begrotingsregels. Er moet zo snel mogelijk ruimte komen om te investeren in banen en om de toenemende armoede in de EU aan te pakken.

Cornelissen bereidde het rapport over het jaarlijkse economische beleid van de EU voor in de commissie Werkgelegenheid en Sociale Zaken: “De werkloosheid bereikte door de aanhoudende recessie een recordhoogte. Het is tijd om het bezuinigingsbeleid te herzien. Als de regeringsleiders in maart hun economische beleid vaststellen voor 2013, moet de aandacht worden verlegd van bezuinigen op korte termijn naar ruimte voor investeringen in banen en hervormingen om de economie te vergroenen.”

Het voorstel van GroenLinks om Europese sturing van nationaal economisch beleid niet langer alleen op de beruchte 3%-norm te fixeren, maar ook rekening te houden met de inkomensgelijkheid en arbeidsparticipatie werd nipt verworpen door de rechtse fracties. “Dat is een gemiste kans om de Europese sturing van het economisch beleid socialer te maken. Het had de trend van een afnemend draagvlak voor Europees economisch beleid kunnen doen keren”, aldus Cornelissen.

GroenLinks stemde tegen een tweede rapport over het Europees economisch beleid van de commissie Economische Zaken. GroenLinks is verbaasd dat dit rapport eveneens een meerderheid haalde, al was deze krap.

“De liberalen en christendemocraten tonen hiermee aan dat ze geen coherente visie op de aanpak van de crisis te hebben. De rapporten staan zodanig in tegenstelling met elkaar dat een stem voor beiden bizar is”, concludeert Cornelissen. “In het ene rapport vragen ze met ons om beleidsruimte om de dramatische sociale en economische gevolgen van bezuinigingen tegen te gaan. In het andere rapport vragen ze de Commissie en Raad om snoeihard met deze bezuinigingen door te gaan, wat de gevolgen voor Europese burgers ook mogen zijn.”

Video:

Klik hier om de video te bekijken.