Rutte grijp je kans, eis verbetering EU-uitgaven!

Source: E.M.R. (Esther) de Lange i, published on Thursday, February 7 2013.

Rutte, grijp je kans en eis verbetering EU-uitgaven!

Vandaag en morgen vergaderen Europese regeringsleiders over een Europees budget voor de komende zeven jaar. Mark Rutte zou de andere lidstaten daar moeten dwingen beter om te gaan met Europees geld en ervoor te zorgen dat het geld op de juiste plek terechtkomt, schrijven Pieter Omtzigt enanchor("ORIGHIT_1") anchor("HIT_1") Esther de Lange.

Premier Rutte heeft op de EU-top de komende dagen de kans om de uitgaven van de Europese Unie terug op de rails te krijgen. De Europese regeringsleiders gaan dan om de tafel om een nieuw Europees budget vast te leggen. Een groep landen, waaronder Nederland, eist daar terecht dat ook Europa de broekriem flink aanhaalt. Hier lijken Rutte en zijn vrienden enig succes te bereiken: de begroting van de EU lijkt wat lager te worden. Maar er had zoveel meer in gezeten. Rutte weigert zijn kans te grijpen.

Waarom eist Rutte geen verbetering in de EU-uitgaven? De Europese Rekenkamer heeft in september voor het achttiende achtereenvolgende jaar de EU-jaarrekening afgekeurd. Europese betalingen op verschillende beleidsterreinen vertonen een te groot foutenpercentage. Van minstens 6,5 miljard euro weten we niet of deze goed terechtkomen. Het plattelandsbeleid en het regionaal beleid zijn de grootste uitschieters. Geld wordt verkeerd besteed en heeft te weinig effect. Een Pools geluidsscherm door onbewoond gebied bijvoorbeeld. En de Europese Unie blijft helaas stug doorgaan op deze route.

Wat controle op de uitgaven lastig maakt is dat de EU-landen veel Europese gelden beheren, maar dat uitsluitend de Europese Commissie er politiek voor verantwoordelijk is. Het zijn de landen of provincies die uiteindelijk besluiten waaraan zij het geld precies uitgeven en juist zij zouden dus politieke verantwoording moeten afleggen. Zolang deze pijnlijke spagaat blijft bestaan zal de situatie niet verbeteren.

Rutte heeft de sleutel in handen. Ons idee: zet een flink deel van het meerjarenbudget in de koelkast. Dat geld komt pas vrij als de selectie en controle van projecten verbeteren. Met EU-fondsen kunnen goede dingen worden gedaan, van Europees kankeronderzoek tot grensoverschrijdende infrastructuur, maar er zitten te veel rotte appels in de mand.

Eis daarnaast van alle regeringsleiders dat hun land eindelijk ieder jaar politieke verantwoording aflegt over de besteding van Europese gelden, zoals Nederland al jaren doet. Help ze desnoods daarbij met onze kennis en kunde. Eis verbetering van de uitvoering, lagere foutenpercentages en doeltreffende projecten. En tot die tijd een kleiner budget. Wil je toegang tot het budget in de koelkast, zorg dan dat je je huis op orde hebt.

Foute bestedingen, misbruik en gebrek aan controle ondermijnen het vertrouwen van mensen in de Europese samenwerking. Rutte heeft nu de uitgelezen kans om de Europese Unie de juiste richting op te sturen. En die mogelijkheid krijgt hij maar eens in de zeven jaar. Nu de onderhandelingen nog open zijn, roepen wij Rutte op om dit alsnog te regelen. Maar hij lijkt er niets mee te doen. Een gemiste kans dreigt.

Pieter Omtzigt is Tweede Kamerlid voor het CDA.anchor("ORIGHIT_2")anchor("HIT_2") Esther de Lange is lid van het Europees Parlement voor het CDA.

Bron: NRC.NEXT van 7 februari in de sectie; Opinie