Modernisering EU-begroting slachtoffer van handjeklap regeringsleiders - Main contents
Een weigering van de regeringsleiders om de Europese meerjarenbegroting te moderniseren, leidt nu tot ongekende bezuinigingen op energie-infrastructuur, onderzoek, ICT en ontwikkelingshulp; terwijl de landbouwsubsidies bijna onaangeroerd blijven. GroenLinks is niet tevreden met de uitkomst van de eurotop. Met zevenentwintig winnende regeringsleiders is er één slachtoffer: Een toekomstgericht en economisch krachtig Europa. Europarlementariër Bas Eickhout noemt de deal “het slechtst mogelijke resultaat; de uitkomst van handjeklap tussen zevenentwintig hoofdsteden.” De vier grootste fracties van het Europarlement, inclusief de Groenen, hebben al laten weten niet akkoord te gaan met het voorgestelde budget.
“Belangrijker dan de omvang van de EU-begroting is waar we het geld aan uitgeven”, reageert Kamerlid Jesse Klaver. “Deze begroting is ouderwets. Te weinig voor kennis en innovatie, veel te veel naar intensieve landbouw en bio-industrie.”
De afwijzing van de deal van de regeringsleiders door het Europees Parlement is niet onbelangrijk. Het Europees Parlement heeft net zoals de regeringsleiders een veto. Pas als 378 Europarlementariërs (een zogenaamde absolute meerderheid) instemmen, is het budget aangenomen. Die absolute meerderheid lijkt nu ver weg. De stemming vindt waarschijnlijk plaats in de week van 11 maart.