Sargentini wil Europese actie voor opvang Syrische vluchtelingen

Source: J. (Judith) Sargentini i, published on Monday, February 11 2013, 13:38.
Sargentini wil Europese actie voor opvang Syrische vluchtelingen
Bron: GroenLinks Europa

GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini bezoekt deze week Jordanië om de gevolgen van de oorlog in Syrië van dichtbij te bekijken. Uit Syrië zijn tenminste zeshonderdduizend mensen gevlucht naar omringende landen waaronder Jordanië. In Jordanië worden Syriërs opgevangen in vluchtelingenkampen, maar ook bij families thuis. Inmiddels staat de samenleving daar zwaar onder druk omdat de grote hoeveelheid vluchtelingen een zware wissel trekt op het dagelijks leven in dit land. Sargentini wil actie zien van Europa. Zo zou Europa meer vluchtelingen op moeten nemen.

Sargentini zal regelmatig op deze website berichten over haar ervaringen in Jordanië.

Sargentini: “Via de UNHCR geeft Europa natuurlijk veel hulp aan de vluchtelingen, maar er is meer nodig om mensen in deze situatie te helpen. De vluchtelingenstroom in de omringende landen zorgt weer voor nieuwe problemen. Het wordt tijd dat we echte solidariteit tonen.”

Solidair verdelen van vluchtelingen

Sargentini bezocht eerder al vluchtelingenkampen in onder andere Sicilië, Athene, Spanje en Tunesië en zag daar met eigen ogen hoe urgent de situatie is voor diegenen die onder de voet worden gelopen in de Arabische Lente. De Europese lidstaten nemen maar mondjesmaat vluchtelingen op uit kampen buiten de Europese Unie. Ze blijven altijd binnen een heel beperkt quotum. Sargentini strijdt al lang voor een eerlijke solidaire verdeling van vluchtelingen.

“De enige manier waarop vluchtelingen de situatie in Jordanië kunnen ontvluchten is via een bootje naar Europa met alle risico’s van dien. Vervolgens komt men dan in erbarmelijke omstandigheden in Griekenland, die de opvang ook niet aankan. Doorreizen mag niet volgens Europese afspraken: dat moet veranderen.”

Volgens Sargentini zou de EU actiever moeten zijn in het opvangen van de slachtoffers van de gewelddadigheden in Syrië, maar daar wreekt zich het quotum.

“Het komt erop neer dat als wij nu als Europa vluchtelingen van Jordanië naar Europa halen dit ten koste gaat van de aantallen die we opnemen uit bijvoorbeeld Tunesië. Ik was in Tunesië en de problemen daar zijn bij lange na nog niet opgelost. Het quotum voor toelating van vluchtelingen in Europa moet dus omhoog.”

Meer informatie