Vragen aan Europese Commissie over paardenvlees

Source: E.M.R. (Esther) de Lange i, published on Monday, February 11 2013.

Voedselveiligheid in tijden van economische crisis

De Europese Unie werd in de afgelopen jaren geconfronteerd met enkele grote voedselschandalen (Strooizout in voedsel, eierpoeder in snoepjes, paardenvlees in hamburgers) waarbij producenten bewust fraudeerden om goedkoper te kunnen produceren. De voedselveiligheid en de gezondheid van mensen komt door deze ontwikkelingen ernstig onder druk te staan.

Het Europese waarschuwingssysteem op dit gebied, het RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed), geeft al enkele jaren een stijgend aantal notificaties van voedsel en voederrisico’s.

Hoe verklaart de Europese Commissie het groeiend aantal notificaties?

Is de Europese Commissie van mening dat er een verband bestaat tussen de economische crisis en het groeiend aantal meldingen?

Is de Europese Commissie van mening dat er een toenemend risico is voor voedselproductie waarbij vanwege financiële motieven bewust fraude gepleegd wordt met daarbij ernstige risico’s voor de volksgezondheid?

Kan de Europese Commissie een overzicht geven van de laatste 3 jaar van alle zaken binnen de Europese Unie die bij de Europese Commissie bekend zijn waarbij fraude is gepleegd door de voedselproducent om goedkoper te kunnen produceren?

Welke maatregelen neemt de Europese Commissie om de fraude bij voedselproductie op te sporen en te verminderen?

Is de Europese Commissie met het CDA van mening dat het tegengaan van het groeiend aantal fraudezaken bij voedselproductie waarbij de volksgezondheid gevaar loopt tot prioriteit te verklaren?

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

De afgelopen dagen werd bekend dat in onder andere Groot-Brittannië en Frankrijk diepvriesproducten uit de schappen zijn gehaald omdat deze producten - die rundvlees behoren te bevatten - met paardenvlees in plaats van rundvlees waren vervaardigd. Deze diepvriesproducten zijn afkomstig van een bedrijf dat zijn producten door heel Europa verkoopt.

Is de Commissie op de hoogte van de situatie van het als rundvlees verkochte paardenvlees?

Is het bij de Commissie bekend in welke producten dit paardenvlees terecht is gekomen? In hoeveel landen zijn deze producten vervolgens op de markt gebracht? Via welke route is het paardenvlees in de uiteindelijke producten terecht gekomen?

Is het de Commissie bekend of in dit paardenvlees sporen gevonden zijn van pijnstillers die soms bij paarden gebruikt worden, zoals fenylbutazon? Is hierop gescreend door de bevoegde autoriteiten in de betreffende lidstaten?

Zijn er meldingen gedaan over deze situatie in het Europese Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF). Zo ja, welke meldingen zijn er wanneer gedaan en door wie? Welke actie heeft de Commmissie op deze meldingen ondernomen? Heeft het controlesysteem van de RASFF volgens de Commissie naar behoren gewerkt?