PvdA en het woonakkoord - inbreng in debat Tweede Kamer

Source: J.S. (Jacques) Monasch i, published on Wednesday, February 13 2013.
PvdA en het woonakkoord - inbreng in debat Tweede Kamer
Bron: Blog Jacques Monasch

Hervorming van de woningmarkt/2e termijn

Voorzitter, wij zeiden het al in de eerste termijn. Dit is het eerste kabinet in decennia dat het aandurft om zowel de koop- en huurmarkt te hervormen. Die hervorming is versterkt door het vandaag gesloten woonakkoord.

Voorzitter, daarom ook een woord van dank en waardering naar de fracties van D66, Christen Unie en SGP die dit mogelijk hebben gemaakt. Belangrijke ingrijpende hervormingen kunnen daarmee rekenen op een brede steun.

Dit woonakkoord is goed voor de bouwsector, goed voor kopers en goed voor huurders. De PvdA is zeer tevreden over het stevige pakket aan maatregelen dat de woningmarkt weer in beweging brengt en dat een goed oog heeft voor de betaalbaarheid van woningen voor zowel huurders en kopers..

Door het energiebesparingsfonds, het lagere BTW-tarief en de extra middelen voor startersleningen krijgt de werkgelegenheid in de bouw een belangrijke impuls.

De huurmarkt wordt verbeterd.

De sociale woningvoorraad blijft in stand ,

de inkomensafhankelijkheid werkt beide kanten op: huurders die hun inkomen bij ontslag of pensioen drastisch zien dalen hebben recht op een huurdaling. Huurstijgingen voor inkomens boven de 43.000 euro zijn verlaagd met 2,5% en zijn daarmee lager dan in het vorige kabinet Rutte I was afgesproken. Het plafond van de huurstijging is beperkt tot het plafond uit het woningwaarderingstelsel tot de maximaal redelijke huur voor een sociale huurwoning. Het kabinet kondigt een nieuw gemoderniseerde WWS aan en de invoering van de huursombenadering. De PvdA gaat er vanuit dat we ook dan wederom de discussie zullen voeren over de grenzen van de huurstijgingen. Het standpunt van minister-president bij het debat over de regeringsverklaring houden wij daarbij aan als uitgangspunt en richtsnoer voor nadere discussies hieromtrent.

Voorzitter, goed nieuws voor aspirant-kopers en huizenbezitters. Zij hebben meer tijd en ruimte voor de aflossing van hun hypotheek, zonder dat het de schatkist een euro extra kost. Goed voor de betaalbaarheid en goed voor de verkoopbaarheid van je eigen huis.

Chronisch zieken en gehandicapten worden gevrijwaard van huurverhoging, zodat zij kunnen blijven wonen waar ze wonen en de mantelzorg goed mogelijk blijft. De PvdA was reeds voornemens het amendement hiertoe te steunen, beter is dat het nu een belangrijk onderdeel is van dit akkoord.

Kortom voorzitter, De PvdA is verheugd dat de coalitie en de oppositie de handen ineen hebben geslagen om Nederland sterker en socialer uit de crisis te loodsen. Dat is waar deze moeilijke tijd om vraagt.’

Plus afspraken uit het sociaal akkoord onder aanvoering van minister Asscher waarbij 100 miljoen is uitgetrokken voor de verbetering van de werkgelegenheid in de bouw!

Voorzitter, het is jammer dat het kabinet en het CDA niet tot een akkoord zijn gekomen. Maar er is wel vanuit onze fractie de waardering naar collega Knops dat hij het gesprek aan wilde gaan. En hij heeft hier tijdens de begrotingsbehandeling aangegeven niet gebonden te zijn aan moties van de Eerste Kamer. Dat wist ook het kabinet.

We verbazen ons wel over het feit dat de CDA Eerste Kamerfractie wegliep bij de door haar zelf ingediende motie. Dan is het voor een minister moeilijk om tot een akkoord te komen.

Voorzitter, wie bruggen wil slaan, moet weten waar de oevers liggen. Dat lijkt me ook voor de voorzitter van Bouwend Nederland een belangrijke boodschap. Er zijn weinig leden van Bouwend Nederland die bruggen kunnen bouwen naar bewegende oevers.

Laat dat een belangrijke les zijn: Wie bruggen wil bouwen, moet weten waar de oevers liggen.

Voorzitter, naast de nodige hervorming ook een enorme financiële opgave. Een ombuiging van 47 miljard tussen 2010 en 2017. Daaraan moet ieder een bijdrage aanleveren.

Naast de doorstroming is dat een van de achterliggende redenen van het inkomensafhankelijke huurbeleid die dit kabinet voorstelt.

De PvdA begrijpt de zorgen die mensen hebben bij hogere huren. De effecten op de koopkracht en de huurquote waren al , zo bleek uit de doorberekening van het kabinet bij haar aanvankelijke plannen, zijn zeer goed verdedigbaar. Door de inzet van 425 miljoen extra voor de huurtoeslag worden de effecten voor veel huurders gecompenseerd.Bijna 80% van de huurders in Nederland hebben een inkomen in de laagste inkomenscategorie. 60% van de huurtoeslagontvangers heeft AOW. Daarom is het goed dat het kabinet voor deze groep een ruim budget de huurtoeslag uittrekt. Voor de andere inkomensgroepen bleven de koopkrachteffecten al zeer beperkt tot -0,1 tot -1,2%.

Kan de minister op basis van de aangepaste huurcijfers met substantieel lagere huren, ons per brief informeren wat de koopkrachten zijn van het vandaag gepresenteerde woonakkoord?

Voorzitter, het kabinet kondigt een aantal verdere wijzigingen aan. Zo wordt het woningwaarderingstelsel aangepast en ontvangen we daarvoor op Prinsjesdag voorstellen.

Ook de inkomensafhankelijke huurbenadering wordt in 2015 omgezet in een huursombenadering.

Voor beide zaken hecht de PvdA er zeer aan dat het kabinet tijdig met maatschappelijke organisaties als de Woonbond en Aedes in overleg te treden. Bruggen slaan doe je ook en met name met de samenleving.

Kan de minister dit toezeggen?

Ik merk daarbij op voorzitter dat wij het van het grootste belang vinden dat het kabinet en de corporaties de komende tijd werken aan een goede onderlinge band. Corporaties zijn van onschatbare waarde zijn voor onze sociale huisvesting, de hoogwaardige kwaliteit ervan en medeverantwoordelijk dat wij in ons land kunnen leven in gemengde wijken.

Voorzitter, de PvdA roept op om te investeren in de relatie met de corporaties. Daartoe bieden de aangekondigde voorstellen alle gelegenheid. Nieuw vertrouwen is van groot belang.

Voorzitter, in mijn eerste termijn heeft de fractie van de PvdA benadrukt dat de voorstellen van het kabinet de investeringscapaciteit van de corporaties moet zekeren en dat leningen via het Waarborgfonds Sociale Woningbouw weer geborgd zullen worden op basis van haar plannen. Graag een reactie op deze punten in relatie tot het gesloten woonakkoord. En graag een reactie op het effect van deze voorstellen op corporaties in krimp- en plattelandsgebieden. Wij herinneren de minsister aan behartigenswaardige woorden die hij naar hen toe heeft uitgesproken tijdens recente werkbezoeken.

Voorzitter, ik rond af. Nogmaals namens mijn fractie de dank en erkentelijkheid naar de partijen die dit historische woonakkoord hebben mogelijk gemaakt. Goed voor huurders, goed voor huizenbezitters en kopers en goed voor de werkgelegenheid en de bedrijven in de bouw.