Vraag aan Europese Commissie om duidelijke regels biobrandstoffen - Main contents
Biobrandstoffen dragen bij aan meer energie-onafhankelijkheid en het behalen van milieudoelstellingen, maar er zijn ook fikse nadelen. Leveranciers strijden om schaarse vruchtbare landbouwgronden en eetbaar voedsel eindigt in de tank. De Europese Commissie heeft voorstellen gedaan om het gebruik van 'goede' brandstoffen te stimuleren, waarvoor geen extra landbouwgrond nodig is, zoals voedselresten. Er is echter veel vaagheid rondom deze voorstellen. Daarnaast staan voedselzekerheid, duurzaam transport en slimmer landgebruik op de tocht. Judith Merkies heeft hierover vragen gesteld aan de Europese Commissie.
Nederland moet inzetten op de nieuwe generatie brandstoffen om van onze olie-verslaving af te komen en innovatie te stimuleren. De Europese Unie heeft als doelstelling 10% duurzame brandstoffen in 2020. Reguliere biobrandstoffen zijn aangemerkt als duurzaam, maar omdat deze zelf erg milieu- en landintensief zijn, heeft de Europese Commissie voorgesteld dat ze maar 5% van het brandstoftotaal mogen uitmaken.
De overige 5% moet onder meer komen van de 'nieuwe' tweede generatie biobrandstoffen, die niet bestaan uit voedsel, maar uit voedselresiduen zoals stengels, houtsnippers en maïskolven. Deze brandstoffen hebben een lager landgebruik en concurreren dus niet met het landbouwareaal voor voedsel. Het is echter nog maar de vraag of Europa zich werkelijk wil verbinden aan deze overgang.
In de voorstellen worden namelijk wel de criteria voor tweede generatie biobrandstoffen genoemd, maar het is niet duidelijk hoe deze criteria vervolgens worden afgedwongen. Ook wordt er geen eenduidige Europese monitoring vastgesteld, waardoor er creatief met de toewijzing van het predicaat 'tweede generatie' omgesprongen kan worden. Dit zorgt ervoor dat bedrijven terughoudend worden met investeren in 'goede' brandstoffen.
Biobrandstoffen kunnen een toekomst hebben, maar dan moeten ze bijdragen aan de oplossing van het energievraagstuk zonder extra problemen te veroorzaken op andere terreinen. Het is dan ook van belang dat de commissie in haar antwoorden aan alle twijfel een einde maakt en voor duurzaamheid kiest.
___________
Schriftelijk vraag aan de Europese Commissie
De Europese Commissie heeft vorig jaar voorstellen gedaan om de klimaateffecten van biobrandstoffen zo veel mogelijk te beperken (IP/12/1112). Er is een methode ontwikkeld om indirect landgebruik mee te nemen in de vaststelling van de effecten van biobrandstoffen. (2012/0288 (COD)). Op het gebruik van op voedingsgewassen gebaseerde biobrandstoffen is een plafond van 5% gesteld. Deze bevriezing juichen wij toe.
De formulering laat echter open of deze vijf procent een harde bovengrens is voor iedere lidstaat, of een Europees gemiddelde. Daardoor is het onduidelijk welk groeipad bedrijven en overheden moeten volgen. Ook bestaat er onduidelijkheid over de vaststelling van deze vijf procent.
-
-Betreft de vijf procent een bovengrens voor afzonderlijke lidstaten of een Europees gemiddelde?
-
-De commissie heeft een methodologie vastgesteld voor lidstaten om de om ILUC-criteria te rapporten (2012/0288 (COD), annex V). Is de commissie van plan deze voorstellen te koppelen aan de nationale subsidieschema voor biobrandstoffen? Hoe wordt het maximum van 5% voor eerste generatie brandstoffen juridisch afgedwongen?
-
-Kan de Commissie garanderen dat de huidige lijst met "goede" brandstoffen intact blijft? Is er met andere woorden investeringszekerheid?
-
-Is de productiecapaciteit voldoende om de doelstelling voor tweede generatie biobrandstoffen te realiseren? Zijn er nog pilots nodig om de technologie verder te ontwikkelen of is deze inzetbaar? Wat is er in Horizon 2020 hiervoor voorzien? Geeft de Commissie in de verdere uitwerking van Horizon 2020, aandacht aan de verdere ontwikkeling van biobrandstoffen?
-
-Heeft de commissie voorstellen voor een geharmoniseerde Europese monitoring om tot vaststelling van het aandeel van eerste generatie biobrandstoffen te komen?
-
-Nederland overweegt de verplichte bijmenging van biobrandstoffen eerder te verhogen. Zijn er andere lidstaten waar dit ook gebeurt? Zo ja welke, met welk percentage?
Photo: http://www.sxc.hu/photo/1403336