Corruptie en de Dodd-Frank act - Main contents
Mede naar aanleiding van Kamervragen van mijn collega Maij en mijzelf heeft de op 7 februari 2013 over de Dodd-Frank act heeft de regering besloten geen uitzondering te maken voor anti-corruptieregels
Nederlandse olie-, gas- en mijnbouwbedrijven zoals bijvoorbeeld Shell moeten voortaan hun geldstromen transparant maken om corruptie tegen te gaan. Het kabinet schaart zich achter een richtlijn hiervoor die in Brussel in de maak is, meldden ministers Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel en Henk Kamp van Economische Zaken vrijdag.
Er moet een rapportageplicht komen voor grote ondernemingen over hun betalingen aan de overheden van de landen waar zij opereren. Die regels gaan aansluiten bij de Amerikaanse variant, de zogeheten Dodd-Frank Act.
Begin deze maand zei de Amerikaanse filantroop en zakenman George Soros dat hij denkt dat de Nederlandse overheid onder invloed van Shell de anti-corruptieregels tegenhoudt. ,,Ik heb geen harde bewijzen, maar de Nederlandse regering neemt het standpunt van Shell over”, stelde hij. Volgens Kamp is het kabinet niet onder druk gezet. ,,Wij maken zelf onze afweging wat verstandig is en wat niet”, reageert Kamp.
Volgens Ploumen zijn de internationale regels voor transparantie in de grondstoffensector een belangrijk middel tegen corruptie. Het is voor bedrijven goed als de regels wereldwijd hetzelfde zijn, vindt de minister. Op die manier ontstaat een gelijk speelveld, meent Ploumen. De regels gaan gelden voor Europese bedrijven, ongeacht het land waar zij ondernemen. Uitzonderingen maken op de Europese afspraken is volgens Ploumen niet wenselijk.