150 miljoen voor energiebesparing

Source: R.J. (Remco) Dijkstra i, published on Wednesday, February 13 2013, 2:31.

DEN HAAG - De afgelopen maanden heb ik als woordvoerder milieu en klimaat vaak de vraag gekregen of er iets te doen was aan energiebesparing. ‘Dat is toch de makkelijkste manier om zowel het klimaat als de portemonnee te sparen en goed voor de bouwsector’, werd dan gesteld.

In het recent gesloten akkoord over de woningmarkt zit nu een revolverend fonds voor energiebesparing in de bebouwde omgeving. Dit revolverend fonds bedraagt totaal € 600 miljoen euro en bestaat grotendeels uit middelen vanuit de markt, waarbij de Rijksoverheid € 150 miljoen (50 mln. in 2013 en 100 mln. in 2014) bijdraagt. De energiebesparing is gericht op zowel verhuurders (waaronder woningcorporaties), particulieren en eigen woningbezitters.

Het regeerakkoord geeft aan dat energiebesparing prioriteit krijgt. Het verduurzamen van de bestaande woningvoorraad moet in een versnelling komen, zo valt te lezen. Ook het BTW-tarief voor de bouw wordt nu voor een jaar (ingaande 1 maart 2013) verlaagd van 21 naar 6%. Twee mooie maatregelen.

Dankzij het akkoord dat VVD, PvdA, CU, D66 en de SGP sloten kunnen deze en andere maatregelen ten uitvoering gebracht worden. De steun in de Eerste Kamer lijkt verzekerd en het kabinet en de Kamer werken hard om alles op tijd voor elkaar te krijgen.

Benieuwd naar alle maatregelen? klik hier.