Een vluchtelingenkamp is gevaarlijk voor vrouwen

Source: J. (Judith) Sargentini i, published on Friday, February 15 2013, 12:23.

Europarlementariër Judith Sargentini bezoekt Syrische vluchtelingen in Jordanië. Ze houdt een weblog bij en plaatst regelmatig foto's op twitter. Lees ook haar eerdere bijdragen.

Een vluchtelingenkamp is als een stad. Een stad met mensen die er eigenlijk niet willen zijn. Dat verbetert de sfeer niet. Het is een ongelijksoortige samenleving. Vluchtelingen met geld kopen hun weg uit het kamp, zoeken een plek in de stad. De armste vluchtelingen blijven achter. Er zijn ook veel meer vrouwen dan mannen. De mannen blijven achter in Syrië om te vechten of om op het huis en de velden te passen. De gezinnen zijn kinderrijk in Syrië en dus een moeder heeft rustig vier kinderen bij zich. Wegwerpluiers komen met vrachtwagens vol het kamp in.

Sterke vrouw bij de luieruitdeling vanmiddag in het vluchtelingenkamp. twitter.com/judithineuropa…

— Judith Sargentini (@judithineuropa) 12 februari 2013

Het leven in een vluchtelingenkamp is gevaarlijk voor vrouwen. Niet opvallen, geen aanstoot geven en nooit 's nachts alleen naar het toilettenblok. In vluchtelingenkamp Za'atri worden nu lantarenpalen neergezet. Dat komt de veiligheid van vrouwen ten goede. Het kamp is nieuw en wordt nog verder opgebouwd, dus er is eigenlijk nog weinig tijd om speciale aandacht aan de positie van vrouwen te besteden.

Uithuwelijken

Er zijn signalen dat meisjes vervroegd worden uitgehuwelijkt. Dan hoeft de familie niet meer voor ze te zorgen. Er is dan een man die haar voedt en haar beschermt. Daarmee loopt ze minder kans op verkrachting (buiten het huwelijk). Zo'n Syrisch meisje is veertien. De man is wellicht een rijke Saudi opzoek naar een tweede vrouw. Er zijn geen harde cijfers, maar zo'n tweede vrouw kan ook in de prostitutie tewerkgesteld worden. Ik sprak een medewerkster van de International Committee for Refugees die wilde onderzoeken hoe jonge meisjes uit het vluchtelingenkamp verdwijnen. Wie staat er borg voor ze? Waar gaan ze naar toe? Niemand weet het nog precies.

Hoe moet een vrouw alleen overleven in een mannensamenleving? Hoe onderhoudt je die vier kinderen met bedelen? Ik sprak een moeder die met haar kinderen ergens in een schamele kamer buiten het kamp woonde. Ze had een naaimachine op de kop getikt maar nog steeds geen klanten gevonden. Ze krijgt een maandelijkse toelage van de UNHCR, maar het is niet genoeg. Niemand wil er echt over praten, maar geldproblemen worden natuurlijk ook opgelost door seksuele dienstverlening. Je kunt de huisbaas ook in natura betalen. Survival sex heet dat in hulpverleningsjargon. Er is meer geld nodig voor de opvang van vluchtelingen in Jordanië. Zodat vrouwen en meisjes beter beschermd worden nadat ze zijn gevlucht.