Europese Noodhulp - Main contents
Tijdens het debat over het Europees Ontwikkelingsbeleid van 30 januari heb ik ervoor gepleit om noodhulp alleen nog maar via de Europese Unie te verstrekken. Mijn betoog zorgde voor nogal wat opschudding, want hoe kan een VVD’er pleiten voor méér taken naar Brussel? De VVD is in dit geval voorstander van het benutten van mogelijke schaalvoordelen op Europees niveau. De meeste lidstaten geven donaties aan dezelfde rampen en daar bovenop geeft de EU ook nog geld. Vervolgens gaan al die landen én Brussel onafhankelijk van elkaar in een rampgebied aan de slag. Dit zijn grote bedragen die ongecoördineerd worden gedoneerd omdat de EU en de lidstaten apart van elkaar dubbel werk doen. Dit lijkt me nu bij uitstek een taak die je beter vanuit één plek kunt regelen. De VVD is van mening dat we deze inefficiëntie zo veel mogelijk moeten tegengaan. Daarnaast is de slagkracht van één grote donatie een stuk groter dan van 28 los van elkaar verstrekte donaties. Minister Ploumen heeft aangegeven graag zelf flexibiliteit houden om te kunnen bepalen bij welke rampen wel of geen noodhulp door Nederland wordt verstrekt. Dat is jammer, want de minister geeft aan dat één van de problemen van het Europees Ontwikkelingsfonds is dat alle landen willen coördineren, maar niemand gecoördineerd wil worden. Dit laatste geldt blijkbaar helaas ook voor Nederland.
Bovendien ziet de VVD liever dat Europa zich bezig houdt met het geven van noodhulp en het coördineren van ontwikkelingsactiviteiten van lidstaten, dan het verstrekken van nog steeds teveel algemene begrotingssteun aan regeringen van ontwikkelingslanden. Nederland maakt jaarlijks zo’n 500 miljoen euro aan Brussel over aan ontwikkelingsgelden. Als Brussel daar nou onder andere alle Europese noodhulp uit betaalt, scheelt dat zo’n 100 miljoen aan noodhulp op de Nederlandse begroting voor ontwikkelingssamenwerking en is in één klap een deel van de noodzakelijke bezuiniging behaald.
Eind maart presenteert de minister haar plannen, op basis van de bezuinigingen uit het regeerakkoord. Dan zal ik de minister nogmaals vragen om de directe noodhulp aan Europa over te laten, waar zo’n 15% van al onze ontwikkelingsuitgaven naartoe gaan.