Europarlement werpt emissiehandel reddingsboei toe - Main contents
De milieucommissie van het Europees Parlement werpt het emissiehandelssysteem (ETS) een reddingsboei toe. Die is hard nodig omdat het systeem om CO2-uitstootrechten te verhandelen anders kopje onder gaat. Concreet steunde de milieucommissie een voorstel voor backloading: het uitstellen van een veiling van rechten die nog meer CO2 op de markt zou vrijgeven en die de CO2-prijs nog verder zou laten dalen. Volgens Europarlementariër Bas Eickhout kan backloading echter slechts een tussenstap zijn, als een noodoplossing. Om de emissiehandel weer structureel aan de praat te krijgen is een fundamentelere oplossing nodig: het sneller verlagen van de totale CO2-uitstoot.
Eickhout: "Het uitstellen van het veilen van deze CO2-rechten is goed nieuws, maar het blijft dweilen met de kraan open. We moeten deze rechten permanent uit het systeem halen."
Strijd voor eerlijke CO2-prijs
Eickhout vecht al lange tijd voor een eerlijke prijs voor CO2-uitstoot. Vooruitstrevende bedrijven zoals Unilever en Eneco en intitionele beleggers zoals pensioenfondsen steunen Eickhout daarin. "Bedrijven willen dat de politiek ingrijpt. Zonder de juiste prijsprikkels komen groene innovaties en een duurzame energievoorziening namelijk niet van de grond."
Alleen met structurele oplossingen komt de CO2-prijs weer op een eerlijker niveau en dat komt de schone, groene economie ten goede. "De huidige lage CO2-prijs stimuleert amper de bouw van windmolens en efficiënte gascentrales en laat juist het aandeel van vervuilende kolencentrales in onze energiemix stijgen", aldus Eickhout.
Volgende week besluit het Europees Parlement of de onderhandelingen met de Raad van ministers over backloading kunnen beginnen. Het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië en Nederland gaven al eerder aan de voorstellen te steunen.
Emissions Trading System: ETS
Meer informatie
Lees ook Zeven vragen en antwoorden over het emissiehandelsstysteem