Liberalen en christendemocraten saboteren bescherming persoonsgegevens

Source: J. (Judith) Sargentini i, published on Friday, February 22 2013, 10:43.
Liberalen en christendemocraten saboteren bescherming persoonsgegevens
Bron: Groenlinks

Als het aan de liberalen, christendemocraten en conservatieven in de industriecommissie van het Europarlement zou liggen, zijn uw persoonlijke gegevens niet langer privébezit. Gelukkig beslissen zij daar niet alleen over. Het hele Europarlement stemt uiteindelijk over de nieuwe Europese spelregels, op voorstel van de commissie Burgerlijke vrijheden. De industriecommissie koos gisteren in haar advies over dit wetsvoorstel echter vóór de belangen van vooral Amerikaanse internetgiganten en tégen de belangen van hun kiezers en Europese bedrijven. Volgens Europarlementariër Judith Sargentini is dit tekenend voor hoe de bescherming van privacy en digitale rechten constant onder druk staan.

Meer weten? Kom naar onze bijeenkomst over privacy op 28 februari in Amsterdam.

Sargentini zag de stemming met afgrijzen aan. “Het blijkt schrikbarend effectief om miljoenen aan lobbygeld te besteden, zoals de Amerikanen hebben gedaan. De druk was heel groot. Als het aan de industriecommissie ligt, blijft er weinig overeind van uw en mijn privacy.”

In de industriecommissie kreeg het ene na het andere door Amazon of Ebay geschreven amendement steun. Ook de liberalen, de fractie waar onder andere D66 deel van uit maakt, gaven steun aan deze voorstellen.

Sargentini: “Het laatste woord is hier gelukkig nog niet over gezegd.” De commissie Burgerlijke vrijheden, waar Sargentini zelf in zit, zal in april stemmen over het eindadvies aan het Europarlement. Sargentini's Groene collega Jan Philipp Albrecht schrijft het hoofdrapport over de bescherming van gegevens en die heeft wel oog voor de privacy van de Europeanen. “Duidelijk is wel dat we constant op onze hoede moeten zijn”, aldus Sargentini.

Sargentini ontvangt op donderdag 28 februari rapporteur Albrecht voor een discussieavond in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Daar komt het rapport over gegevensbescherming aan de orde net als het rapport over de Cloud waar Sargentini zelf mee in de weer is.