Bescherm persvrijheid tegen Berlusconi's en Murdochs

Source: J. (Judith) Sargentini i, published on Friday, February 22 2013, 10:32.
Bescherm persvrijheid tegen Berlusconi's en Murdochs
Bron: Groenlinks

Er moet een einde komen aan de vermenging van politieke macht en mediamacht. Op initiatief van Europarlementariër Judith Sargentini sprak de justitiecommissie van het Europees Parlement zich daarvoor uit. Aan de vooravond van de verkiezingen in Italië, waar mediamagnaat Silvio Berlusconi kans maakt om voor de vierde maal de macht te grijpen, eist het Europarlement Europese wetgeving tegen belangenconflicten.

Met zijn tv-kanalen belichaamt Berlusconi al bijna twintig jaar de ongezonde verstrengeling van politiek en media, stelt Sargentini.

“Zijn christendemocratische vrienden in Europa hielden hem lang de hand boven het hoofd. Daar dreigen Italië en Europa een hoge prijs voor te betalen, als brokkenmaker Berlusconi de komende verkiezingen wint.”

De justitiecommissie wil dat eurocommissaris Neelie Kroes met wetgeving komt die

  • de mediavrijheid waarborgt,
  • mediaconcentratie aan banden legt en
  • belangenconflicten beëindigt.

De kortste weg daarheen is het aanscherpen van de bestaande richtlijn voor audiovisuele media. Maar daarbij mag het niet blijven, benadrukt Sargentini. Ook de geschreven pers kampt met belangenconflicten. Denk aan de mediamagnaat Rupert Murdoch. Die gaf vorig jaar zelf toe dat hij in 1997 de Britse kandidaat-premier Tony Blair een eurosceptische koers had opgedrongen, in ruil voor een steunverklaring van zijn kranten bij de verkiezingen.

Het toezicht op de journalistieke ethiek is géén zaak voor Europese politici, vindt de justitiecommissie. Zij neemt daarmee afstand van één van de aanbevelingen uit het recente rapport van de Letse oud-president Vike-Freiberga. De Europarlementariërs onderstrepen juist het belang van zelfregulerende organen van de media, zoals de Raad van Journalistiek in Nederland. Sargentini is blij met deze stellingname:

“De Europese Unie moet journalisten niet vertellen hoe zij hun werk moeten doen, maar eraan bijdragen dát zij hun werk kunnen doen.”

Mét Vike-Freiberga pleit de justitiecommissie voor wettelijke bronbescherming voor journalisten. Op voorstel van Sargentini vraagt de commissie ook om waarborgen voor netneutraliteit en om het verwijderen van smaad(schrift) uit het strafrecht.