Niet te snel oordelen over complexe verkiezingsuitslag Italië - Main contents
Foto Flickr / erjkprunczýk
Eerst maar het goede nieuws: Pier Luigi Bersani’s centrum-linkse coalitie heeft een meerderheid in de Italiaanse Kamer van Afgevaardigden behaald. Daarmee wordt de trend van sociaaldemocratische verkiezingssuccessen in Denemarken, Frankrijk en Nederland voortgezet. Hopelijk zet ook de Duitse SPD na de zomer een goede uitslag neer, zodat de Partij van de Arbeid samen met onze zusterpartijen een stempel kan drukken op de wijze waarop wij in Europa de crisis te lijf gaan.
Maar wat scheelde het weinig. Minder dan een half procent hield Bersani uiteindelijk over op oud-premier Silvio Berlusconi. Dankzij het Italiaanse kiesstelsel betekent dat toch een meerderheid van 55 procent voor centrum-links in de Kamer. In de Senaat ligt het echter ingewikkelder. Geen enkele partij heeft een meerderheid en omdat de protestpartij van komiek Grillo met links noch rechts een verbond wil sluiten, dreigt een impasse te ontstaan.
Is Italië nu onbestuurbaar? Zal dit de euro opnieuw onder druk zetten? Dat lijkt mij een te snelle conclusie. Ook Nederland kende de voorbije jaren een aantal ingewikkelde verkiezingsuitslagen en de huidige regeringscoalitie moet regelmatig op zoek naar steun van andere partijen in de Eerste Kamer.
De Italianen hebben zelf hun democratisch oordeel geveld en zij moeten nu ook zelf beslissen wat de volgende stappen zijn. Ik vermoed dat ze dat wel eens sneller zouden kunnen doen dan de duur van een gemiddelde kabinetsformatie in ons land.