Hans van Baalen in Nieuwuur over verkiezingen Italië

Source: J.C. (Hans) van Baalen i, published on Monday, February 25 2013, 1:59.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog

Hans van Baalen gaf vanavond in Nieuwsuur een reactie op de verkiezingen in Italië. De Italiaanse verkiezingen dreigen uit te monden in een politieke patstelling. Het centrum-linkse blok lijkt een meerderheid te krijgen in de Kamer, terwijl het rechtse blok aan kop gaat in de Senaat. Tevens in de studio Nieuwsuur-journalist Eveline Rethmeier.

Kijk hier de uitzending terug

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog

Onbestuurbaar

Deze uitslag zou Italië praktisch onbestuurbaar maken. Bersani kan een linkse regering vormen op basis van zijn meerderheid in de Kamer van Afgevaardigden, maar al zijn voorstellen kunnen vervolgens worden tegengehouden door de rechtse Senaat.

Opkomst

In Italië waren de stemlokalen vandaag voor de tweede en laatste dag van de verkiezingen geopend. De opkomst viel tegen, dat had mogelijk te maken met het slechte weer in delen van het land. Vooral in het noorden van Italië is het slecht weer, met veel regen en plaatselijk ook sneeuw. Meestal gaan de Italianen in de lente naar de stembus.

Peilingen

Een exitpoll die direct na sluiting van de stembureaus om 15.00 uur verscheen, gaf aan dat centrum-links ruim 34 procent van de stemmen voor de Kamer heeft gekregen. Dat zou goed zijn voor een meerderheid in zetels. Berlusconi zou in de Kamer 29 procent krijgen, de komiek Grillo 19 procent en huidig premier Monti minder dan 10 procent.

'Basta Berlusconi'

Tot voor kort werd Berlusconi door vrijwel iedereen afgeschreven, maar zijn anti-Europese campagne leek aan te slaan bij de kiezers. Hij probeerde ook stemmen te winnen door de Italianen geld te beloven. De oud-premier werd gisteren bij het stembureau opgewacht door een paar topless vrouwen. Ze schreeuwden 'basta Berlusconi' en hadden diezelfde tekst ook op hun lichaam geverfd. Ze werden door de politie opgepakt.

Grillo

Een outsider bij de verkiezingen is de komiek Grillo, die met zijn protestbeweging hoge ogen gooit. De 64-jarige Grillo is al tijden de meest besproken man in Italië. Zowel links als rechts vrezen zijn felle kritiek en zagen hun kiezers naar zijn partij overlopen.

Europa

Europa hoopte op een herkiezing van zittend premier Mario Monti, maar dat lijkt uitgesloten. Maar Bersani heeft beloofd het economische programma van Monti voort te zetten. Ook wil hij maatregelen invoeren waardoor de Italiaanse economie weer kan aantrekken.

Opluchting

Financiële markten reageren opgelucht op het nieuws dat de hervormingsgezinde coalitie van centrumlinks het lijkt te gaan winnen van centrumrechts. Na het bekendmaken van de peilingen liet de beurs van Italië een stijging zien.