Bescherm toekomstige generaties tegen pensioenkortingen

Source: M. (Marije) Cornelissen i, published on Tuesday, February 26 2013, 16:21.

Ook pensioenfondsen moeten lessen trekken uit de financiële crisis. Dat vindt GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen. Veel Nederlandse politici bepleiten een regelrechte afwijzing van Europese voorstellen voor strengere eisen aan pensioenfondsen om de zekerheid te vergroten. Dat is wat GroenLinks betreft onverantwoord.

Cornelissen: “We mogen de onzekerheid die bestaat over toekomstige pensioenrendementen niet onder een vloerkleed van soepele regelgeving schuiven. Dan zadelen we volgende generaties op met grote risico's op pensioenkortingen.”

De commissie Economische Zaken van het Europees Parlement deed dinsdag een aanbeveling aan de Europese Commissie voor nieuwe Europese regels voor pensioenfondsen. In de compromistekst ziet het Europarlement nieuwe buffereisen met scepsis tegemoet, maar staat tegelijkertijd open voor regels die de duurzaamheid en zekerheid van pensioenen vergroten. Momenteel bestudeert de Europese pensioentoezichthouder EIOPA de mogelijkheid voor aangescherpte regels voor pensioenfondsen.

Niet blind vertrouwen op financiële markten

GroenLinks hoopt dat de Europese Commissie met goede voorstellen komt die toekomstige generaties meer zekerheid biedt over hun pensioen. “Als wel iets duidelijk is geworden in de afgelopen jaren, is dat we niet blind kunnen vertrouwen dat de bomen op de financiële markten altijd de hemel ingroeien. Bereid pensioenfondsen dus goed voor op financiële schokken in de toekomst”, aldus Cornelissen.

In Nederland leeft bij pensioenfondsen de angst dat ze precies dezelfde solvabiliteitseisen als verzekeraars krijgen, zodat er meer concurrentie ontstaat. Zowel de Europese pensioentoezichthouder als eurocommissaris Michel Barnier (Interne Markt) heeft verzekerd dat eventuele nieuwe regels rekening houden met de specifieke kenmerken van pensioenfondsen. Cornelissen blijft echter op haar hoede: “Niet concurrentie tussen pensioenfondsen en verzekeraars, maar de stabiliteit van pensioenen voor de toekomst moet de eerste prioriteit zijn.”

Hoewel op kleine schaal zijn pensioenfondsen uit onder meer België, Ierland, Luxemburg en Engeland actief in Nederland. Meer bedrijven overwegen om hun pensioenen grensoverschrijdend te organiseren. GroenLinks vindt daarom dat de Europese Unie een duidelijke rol heeft om de stabiliteit van pensioenfondsen te reguleren.