Europese ministers geven jeugdgarantieplan groen licht

Source: M. (Marije) Cornelissen i, published on Thursday, February 28 2013, 19:03.

De Europese ministers van Sociale Zaken bereikten vandaag een akkoord over een leer-werkgarantie voor jongeren tot 25 jaar. GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen is tevreden dat er eindelijk actie ondernomen wordt tegen de torenhoge jeugdwerkloosheid in de Europese Unie. “Dit is een concrete belofte aan jongeren en een belangrijk signaal dat Europa een verloren generatie niet tolereert.”

De leer-werkgarantie moet iedere jongeren verzekeren van een baan, opleiding, of stage na een periode van maximaal vier maanden werkloosheid. Volgens Cornelissen kan dit een nieuwe impuls geven aan beleid tegen jeugdwerkloosheid in Nederland, maar vooral ook in landen als Griekenland, Spanje waar ruim meer dan de helft van de jongeren werkloos is.

“Europese solidariteit is hard nodig. De zes miljard die door regeringsleiders is gereserveerd moet ten goede komen aan de regio's en landen waar de problemen het ergst zijn.”

De jeugdgarantie werd in 2010 door de Groene Europarlementariër Emilie Turunen in het Europees Parlement voorgesteld. Het voorstel werd omarmd door de regeringsleiders en is nu formeel aangenomen. GroenLinks hoopt dat de landen in samenwerking met de Europese Commissie zo snel mogelijk resultaten laten zien.