Controle op controleurs

Source: E.M.R. (Esther) de Lange i, published on Thursday, February 28 2013.

door Esther de Lange:

De problemen met het paardenvlees tonen hoe belangrijk goede controle is. Fraudeurs konden simpel jarenlang goedkoop paardenvlees verkopen als dure biefstuk, zelfs met mogelijke gezondheidsrisico's voor mensen.

Britse controleurs wisten al in april 2011 dat er iets mis was, maar gaven dat niet door aan collega's in andere landen.

Pas nu de media erover berichten, blijken heel wat paarden te zijn geslacht en hun vlees doorverkocht als rundvlees. De vele meldingen komen van België tot Bulgarije. Jarenlang zijn consumenten beduveld.

De wetten voor voedselveiligheid zijn Europees, maar de controles zijn nationaal geregeld. De enorme omvang en lange periode bewijzen volgens mij dat de voedselcontrole te laks is. De nationale controle-instanties schieten tekort en maken vaak geen melding van overtredingen. De kern van het probleem ligt dan ook bij de controle op deze voedselcontroleurs. Dat is een taak van het Europese Food & Veterinary Office in Dublin.

De inspecteurs van dat kleine EU-bureau zitten veel te veel achter hun bureau papieren te controleren: ze zouden veel vaker echte dozen moeten opentrekken. Zolang dat niet gebeurt, kunnen fraudeurs grotendeels hun gang blijven gaan.

Het wordt tijd dat Brussel de ernst gaat beseffen. Maar helaas houdt EU-commissaris Tonio Borg (Gezondheid) zijn ogen nog stijf dicht: hij vertelde ons als Europarlementsleden dat het controlesysteem juist goed functioneert. Borg ziet dit als een simpel gevalletje van verkeerde etiketten. Wat een onzin. In paardenvlees dat niet in de voedselketen terecht mag komen, kunnen allerlei 'paardenmiddelen' zitten die onze gezondheid schaden. Niet voor niets verdienen de criminelen grof geld met het gesjoemel met vlees, ergens tussen boer en supermarkt.

Al jaren geleden heb ik voorgesteld dat het EU-bureau in Dublin veel meer geld krijgt om echte controles te doen. Gek genoeg wees de toenmalige EU-commissaris mijn aanbod af.

Wat heeft de EU tot dusver wél gedaan? Ministers van Landbouw van de EU-landen hebben slechts besloten tot eenmalig 2.500 extra testen. Dat is een voorzichtig eerste stapje, maar wel te laat. De bijna 3 miljoen euro die deze tests kosten, hadden we veel beter in kunnen zetten voor betere controle en preventie.

Ik zou wel eens willen weten hoeveel fraudeurs nu echt tegen de lamp zijn gelopen en of ze hard worden gestraft. Van de Europese Commissie heb ik een overzicht gevraagd van de straffen per lidstaat. Mijn indruk is alvast dat er grote verschillen zijn tussen de EU-landen: sommige landen zijn veel te nonchalant, waardoor ze een veilige thuishaven bieden aan fraudeurs met hun miljoenenhandel ten koste van de gezondheid van ons en onze kinderen.

De enige echte oplossing is dat het Europese Food & Veterinary Office blijvend de nationale controleurs in de nek hijgt. Anders verslapt de controle straks opnieuw, zodra de media-aandacht voor de vleesfraude afneemt. Controleer de controleurs!

Esther de Lange is Europarlementslid voor het CDA.

Bron: Esther de Lange in De Gelderlander van 27-02-2013