Ander beleid voor groene energie nodig

Source: L.J.J. (Lambert) van Nistelrooij i, published on Friday, March 1 2013, 2:56.

Het beleid voor de stimulering van groene energie moet omgegooid worden. Landen moeten ophouden elk aparte subsidies te bedenken voor de stimulering van allerlei vormen van opwekking. Dat was de conclusie tijdens mijn jaarlijkse Energie Denktank in Middelburg vandaag.

Ik pleit voor een meer gecoördineerde Europese aanpak vanaf 2020. Daarbij moet handel in duurzame energie mogelijk worden.

Voor energie is nu een wirwar aan energieregelingen. Zo geeft Duitsland zeer veel geld voor windmolens en zonnepanelen. Nederland heeft dan weer subsidies voor andere zaken. Op dit moment werken de 27 EU-landen met 170 verschillende subsidieregelingen.

Dat kan simpeler en veel kostenefficiënter. Op Europees niveau moeten deze steunregelingen op elkaar aansluiten. Dan houden we er maximaal tien over. Zorg ervoor dat landen duurzame energie onderling kunnen verhandelen en op die manier hun nationale streefcijfer voor CO2 in 2020 halen.

Investeerders willen zekerheid hebben over de regelgeving. Daarom is het cruciaal het debat te openen en werk te maken van een stevig beleidskader dat groen en groei een boost geeft. De doelstellingen voor 2020 werken en die aanpak kunnen we dus continueren. Wel moeten we stimuleren dat de ene lidstaat bijvoorbeeld wind- of zonne-energie koopt van de andere of van een derde land buiten de EU. Dit kan immers goedkoper zijn dan wind- of zonne-energie in eigen land te produceren.

Bij de Energie Denktank, die al voor de achtste keer in Middelburg wordt georganiseerd, krijgen burgers, bedrijven en diverse maatschappelijke organisaties de kans om zich te informeren maar ook om mee te discussiëren.

Programma: http://www.cda.nl/fileadmin/Upload/2013_02_26_Agenda_Energie_Denktank_1_maart.pdf