Wortmann vraagt voldoende budget voor NAIADES II binnenvaart

Source: C.M. (Corien) Wortmann-Kool i, published on Tuesday, March 5 2013, 2:24.

De Europese Commissie moet voldoende geld beschikbaar stellen om het NAIADES II actieplan voor de binnenvaart succesvol uit te voeren. Nu de lidstaten het transportbudget verminderd hebben, wil ik graag de bevestiging van de Europese Commissie dat zij zich de komende jaren blijven inzetten voor de versterking van de binnenvaart. De binnenvaart is een onmisbare schakel in het goederenvervoer over water en tegelijkertijd erg milieuvriendelijk.

Ik heb daarom vragen gesteld aan de Europese Commissie hoe de invulling van het NAIADES II voor de periode 2014-2020 eruit gaat zien. In landen zoals Nederland is een verhoging van het aandeel van de binnenvaart noodzakelijk om de komende jaren de verdere verkeerstoename in goede banen te leiden.

Het NAIDADES II actieprogramma wordt in mei gelanceerd door de Europese Commissie. Het doel is de positie van de binnenvaart in Europa versterken. Het eerdere NAIADES programma liet zien dat er ambitieuze plannen zijn, maar met onvoldoende budget kan er weinig bereikt worden. De Commissie zegt binnenvaart hoog op de agenda te hebben staan, maar moet nu ook inspanning tonen als het op daden aankomt.