GroenLinks ontstemd over verscherpte beveiliging Europarlement

Source: J. (Judith) Sargentini i, published on Wednesday, March 6 2013, 18:50.
GroenLinks ontstemd over verscherpte beveiliging Europarlement
Bron: GroenLinks Europa

De kantoren van Europarlementariërs zullen niet langer toegankelijk zijn voor journalisten, lobbyisten en burgers. Althans, als het aan het presidium van het Europees Parlement ligt. Komende week dreigt een besluit om met 111 glazen schuifdeurtjes het Europarlement in veiligheidszones te verdelen, goedkeuring te krijgen. Daardoor zullen de kantoren van de Europarlementariërs alleen maar voor hun eigen medewerkers toegankelijk zijn. GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini is zeer ontstemd over deze beperking van persvrijheid.

Sargentini: “Een slecht plan: onhandig, onnodig en bovendien duur. Democratie hoort zo transparant mogelijk te zijn. De bereikbaarheid van een volksvertegenwoordiger is essentieel.”

De veiligheidszones in het Europees Parlement worden met glazen schuifdeuren afgeschermd. Om door een poortje te kunnen moeten journalisten, lobbyisten of andere bezoekers via een intercom contact leggen met de assistent van een Europarlementariër. Die moet vervolgens de bezoeker naar binnen begeleiden en daarna weer door het poortje naar buiten laten.

Sargentini: “Journalisten moeten de democratie kunnen controleren en ik verzet mij er dan ook tegen dat zij voortaan alleen onder begeleiding bij mijn kamer kunnen komen.”

Sargentini wijst erop dat journalisten al accreditatie nodig hebben om het gebouw in te kunnen, terwijl bezoekers zich moeten inschrijven voordat ze toegang krijgen tot het Europarlement. “Dat lijkt mij meer dan voldoende”, aldus Sargentini die hoopt haar collega's te overtuigen dit plan van tafel te halen. Sargentini wil dat parlementsvoorzitter Martin Schulz dit besluit voorlegt aan het gehele parlement.

Radio 1

Sargentini sprak over de voorstellen met Tijn Saddée, verslaggever van de NOS.