Internationale Vrouwendag: investeren in de toekomst - Main contents
Foto Flickr / PvdA
De eerste weken stonden ze er al. Op het Tahrirplein in Cairo, in Sana’a in Jemen, tussen de boze mannen: demonstrerende jonge vrouwen. Ze eisten hun plek op, blogten, namen actief deel aan de omwenteling. De geschiedenis leert dat vrouwen een essentiële rol kunnen spelen bij het bereiken van vrede, het opbouwen van een samenleving.
Het is eigenlijk onbegrijpelijk dat we internationale vrouwendag nog steeds nodig hebben, dat we nog steeds moeten uitleggen dat investeren in die andere helft van de wereldbevolking loont.
In Nigeria dwongen vrouwen aangevoerd door Leymah Gbowee vrede af door het onmogelijk maken voor de onderhandelaars om de vergaderzaal te verlaten. En ze bleven betrokken. Liberia staat nu in de boeken als het eerste Afrikaanse land met een vrouwelijke president.
Vandaag is het internationale vrouwendag. Het thema is investeren. Het is eigenlijk onbegrijpelijk dat we deze dag nog steeds nodig hebben, dat we nog steeds moeten uitleggen dat investeren in die andere helft van de wereldbevolking loont. Daarom vertel ik het nog maar eens. En daarom lanceren we samen met Hivos en PricewaterhouseCoopers het Fonds Women in the Frontline. Dat is het nieuwe investeren in ontwikkeling. Voor vrouwen in landen als Egypte, Jemen, maar ook Syrië PricewaterhouseCoopers helpt ze met organisatie- en financieel management, zodat ze beter fondsen kunnen werven. Maar ze kunnen ook training krijgen in het politieke handwerk: lobbyen, wetten schrijven. We investeren zo in onze toekomst, die van hen en van ons.