Eensgezind optreden in cybersecurity - Main contents
Cybersecurity staat steeds hoger op de politieke agenda. Cybersecurity-incidenten leiden jaarlijks tot grote schade, daarom is communicatie en samenwerking om deze schade te reduceren van groot belang. Het bericht dat de EU en de VS ieder een andere weg inslaan in de bestrijding van dit probleem is dan ook geen bemoedigend signaal. Samen met collega De Liefde heb ik de ministers van Veiligheid en Jusititie en Economische Zaken vragen gesteld over deze berichtgeving.
Vragen van de leden Dijkhoff en De Liefde (beiden VVD) aan de ministers van Veiligheid en Justitie en van Economische Zaken over het bericht dat de Verenigde Staten kiezen voor het vrijwillig melden van cybersecurity-incidenten (ingezonden 7 maart 2013)
1
Bent u bekend met het bericht ‘EU, US go separate ways on cybersecurity’? 1)
2
Hoeveel schade wordt er jaarlijks geleden als gevolg van cybersecurity-incidenten?
3
Is het waar dat de Verenigde Staten overwegen een regeling te introduceren, of deze al geïntroduceerd hebben, waarin de keuze cybersecurity-incidenten te melden, zoals bijvoorbeeld een lek in de beveiliging van data, aan bedrijven en instellingen wordt overgelaten op vrijwillige basis?
4
Is het waar dat de door de Europese Commissie voorgestelde richtlijn voorziet in een meldplicht van dit soort incidenten? Wat is uw oordeel over dit onderdeel van deze richtlijn?
5
Hoe groot is de bereidwilligheid onder bedrijven tot het op vrijwillige basis melden van cybersecurity-incidenten, zoals bijvoorbeeld datalekken? Hoeveel meer incidenten zouden worden gemeld indien er sprake zou zijn van een verplichting?
6
Wat is de invloed van de voorgestelde Amerikaanse regelgeving op de internetveiligheid van Nederlandse burgers, bedrijven en overheid? Leidt dit per saldo ertoe dat hun persoonlijke gegevens minder goed kunnen worden beschermd?
7
Deelt u de mening dat het uiteenlopen van deze regelgeving er niet toe zou moeten leiden dat de gegevens van Nederlandse burgers, bedrijven of zelfs staatsgevoelige informatie op straat komt te liggen? Hoe kan dat worden voorkomen?
8
Wat is de invloed van de voorgestelde regelgeving voor het handelsverkeer tussen de Verenigde Staten en Nederland? Leidt dit ertoe dat er handelsrestricties, al dan niet feitelijk, ontstaan waardoor het intercontinentale handelsverkeer wordt belemmerd?
9
In hoeverre schaadt het uiteenlopen van de regelgeving de belangen van Nederlandse bedrijven? Bestaat hier verschil tussen bedrijven die wel en bedrijven die niet in de Verenigde Staten zijn gevestigd?
10
Welke risico’s ziet u voor de Europese ambitie cloud computing te stimuleren nu de regeling van de Verenigde Staten en de Europese Unie zo van elkaar verschillen?
11
Welke acties gaat u ondernemen naar aanleiding van deze informatie?