Werkbezoek aan Treeport: indrukwekkend voorbeeld in Europa

Source: L.J.J. (Lambert) van Nistelrooij i, published on Monday, March 11 2013, 2:46.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lambert van Nistelrooij

Met de Buitenlandcommissie van het CDA Brabant bracht ik op vrijdag 8 maart 2013 een werkbezoek aan Treeport. Indrukwekkend: Treeport ontwikkelt zich als slimme gespecialiseerde boomteeltregio met nadrukkelijk oog voor duurzaamheid en mensen. Dat biedt hele goede kansen voor een Europese koppositie.

Treeport, een vereniging van ruim 170 kwekers uit West-Brabant, heeft een stevige ambitie. Het wil van West-Brabant het meest aantrekkelijke boomkwekerijgebied van Europa maken. In de ruim twee jaar dat de Treeport-organisatie nu actief is, zijn grote stappen gemaakt.

Breed actief

Als locatie is gekozen voor Boomkwekerij Poppelaars in Sprundel. Op dit moderne nieuwe bedrijf laat Treeport zien dat ze met projecten op het gebied van scholing, innovatie, maatschappelijk verantwoord ondernemen, agrologistiek, Boomteelt Business Centrum en marketing, PR en communicatie haar leden en de regio stevig op de Europese kaart zet. De resultaten van innovatieve duurzame projecten, zoals het ‘Schoon Water in de Boomteelt’ project en Planty Pot, deelname aan internationale beurzen, biodiversiteitsonderzoeken en het logistieke project Treerun spreken tot de verbeelding.

Europese agenda

De Europese strategie voor 2014-2020 draait om drie kernwoorden: slimmer, groener en mensen aan het werk. Deze aspecten zitten allemaal in de Treeport-filosofie en in de uitwerking. Bovendien wordt er nadrukkelijk grensoverschrijdend gedacht. Dat past prima in de Europese agenda van 2014 - 2020. De koplopers functie van Treeport zorgt voor een stabiele concurrerende internationale sector. Dat biedt werkgelegenheid en stimuleert de economie. De grootste kansen voor de Treeport-regio liggen in Europa. Van wat nu gezaaid wordt door Treeport, kan deze regio de komende jaren de vruchten plukken.