Orbán sloopt Hongaarse rechtsstaat, EU moet hard optreden - Main contents
De Hongaarse premier Orbán heeft maandag een grondwetswijziging door het parlement gejaagd die de bevoegden van het Hongaarse constitutionele hof fors inperkt. Daarmee is de laatste hoeder van de Hongaarse rechtsstaat buitenspel gezet. Het land glijdt verder af naar een éénpartijdictatuur. De Europese Unie moet nu resoluut optreden door de sanctieprocedure in werking te zetten, vindt GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini.
Commissievoorzitter José Manuel Barroso maande Orbán persoonlijk om de wijziging van de grondwet niet door te zetten. Ook de Raad van Europa, de Europese mensenrechtenwaakhond, maakte haar grote bezorgdheid kenbaar aan de regering in Budapest.
Nu Orbán alle waarschuwingen in de wind slaat, moet Europa werk gaan maken van sancties”, stelt Sargentini. “De waarschuwings- en sanctieprocedures in het EU-verdrag zijn bedoeld om dit soort schendingen van de democratie en de rechtsstaat aan te pakken. Dat verdragsartikel mag geen dode letter blijven.”'
Waarde van de Hongaarse natie'
De grondwetswijziging die Orbán met behulp van de tweederdemeerderheid van zijn Fidesz-partij doordrukte, ondermijnt niet alleen het constitutionele hof, maar bedreigt ook de vrijheid van meningsuiting. Wie de 'waarde van de Hongaarse natie' schendt, riskeert bestraffing. Orbán heeft tevens een restrictieve definitie van het gezin in de grondwet opgenomen die het onmogelijk maakt voor ongetrouwde paren, stellen van gelijk geslacht en hun kinderen om wettelijke bescherming te krijgen.
Sargentini: “Fidesz heeft haar eigen bekrompen ideologie tot staatsideologie verheven. Deze machtsgreep is in strijd met de Europese waarden van vrijheid, democratie en non-discriminatie, waar ook Hongarije voor getekend heeft.”
Debat met Barroso
Sargentini wil dat het Europees Parlement zo snel mogelijk met Barroso in debat gaat over maatregelen tegen de Hongaarse regering. Tijdens de Europese Raad van regeringsleiders, komende donderdag, moeten premier Rutte en zijn Europese collega's Orbán tot de orde roepen. “Zij moeten Orbán duidelijk maken dat er sancties komen als hij niet toezegt de schade aan de Hongaarse grondwet zo snel mogelijk te repareren, in overleg met de grondwetsexperts van de Raad van Europa”, aldus Sargentini.
Rapporteur
De waarschuwings- en sanctieprocedure uit het EU-verdrag (artikel 7) kan in werking worden gesteld door de Europese Commissie, het Europees Parlement of een derde van de lidstaten. Het Europparlement heeft vorige jaar al een voorbereidende stap gezet, door Europarlementariër Rui Tavares van de Groenen te benoemen tot rapporteur over de grondrechten in Hongarije.