Europese Parlement stemt in plannen Europees energienetwerk - Main contents
Vandaag werd in Straatsburg beslist over investeringen in de Europese energie-infrastructuur voor de komende jaren. De lidstaten en het parlement kwamen in november tot een akkoord hierover, nu moest alleen het EP nog haar akkoord geven.
"Een Europese energie-infrastructuur is noodzakelijk om een interne Europese energiemarkt te maken. Een voorbeeld: zuidelijke lidstaten als Spanje en Portugal kunnen heel wat hernieuwbare energieopwekken via zon. Als er echter geen goede elektriciteitsaansluiting is tussen deze landen en de andere lidstaten, kan zonne-energie niet ten volle benut worden. Vandaag worden zonneparken in Spanje uitgeschakeld , omdat er te veel energie is die niet naar andere landen gestuurd kan worden. Dit is bij uitstek dus een investering die op Europees niveau moet plaatsvinden, aangezien de kosten voor afzonderlijke lidstaten te hoog is", aldus Judith Merkies, lid van het Europees Parlement namens PvdA .
Er werden twaalf belangrijke internationale projecten ( zogenaamde prioritaire energiecorridors) gekozen waarin de EU de volgende jaren gaat investeren. Nieuwe pijpleidingen en verbindingen gaan ervoor zorgen dat olie, gas en elektriciteit makkelijker hun weg vinden tussen de verschillende lidstaten. Bij drie daarvan is Nederland rechtstreeks betrokken*. Daarnaast wordt in alle lidstaten geïnvesteerd in het transport van opgeslagen CO2, slimme netwerken en een elektriciteitsnetwerk met een heel grote capaciteit (de zogenaamde electricity highway) om elektriciteit te vervoeren in Europa.
"Investeringen in oliepijpleidingen en CO2 opslag zorgen ervoor dat we afhankelijk blijven van fossiele energie. Onze inzet was hierin geen geld meer te investeren. Het creëren van een grote energiemarkt kan er voor zorgen dat hernieuwbare energie door meer mensen gebruikt wordt. In een goed werkende interne Europese energiemarkt kan een consument ook een veel goedkopere prijs krijgen voor hernieuwbare energie."
"Bovendien hebben de lidstaten besloten bij de opmaak van het Europese budget 2014-2020, om het bedrag dat naar infrastructuurprojecten gaat - de Connecting Europe Facility - drastisch te verminderen. Het budget voor energie-infrastructuur werd verminderd met 45% (van 9,1 miljard naar 5,1 miljard euro). Het valt dus nog af te wachten of deze projecten allemaal uitgevoerd worden."
*
-
-Northern Sea offshore grid: een elektriciteitsnetwerk dat landen rond de Noordzee met elkaar verbindt om vooral hernieuwbare energiebronnen naar de consument te brengen .
-
-NSI West electricity: Een elektriciteitsverbinding tussen West-Europa en de mediterrane landen om de integratie van de energiemarkt te verbeteren en hernieuwbare bronnen te integreren.
-
-NSI West gas: gasconnectie van Noord-Europa naar Zuid-Europa om meer routes en meer back-upmogelijkheden te creëren.
Afbeelding: http://www.sxc.hu/photo/1075609