Ruim baan voor de kracht van grijs

Source: L.J.J. (Lambert) van Nistelrooij i, published on Tuesday, March 12 2013, 3:05.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lambert van Nistelrooij

Ouderen zijn ontevreden, voelen zich niet erkend. De negatieve gevolgen van de besluiten van het kabinet Rutte 2 houdt hen dagelijks bezig. In de peilingen vliegt de partij 50Plus van twee naar meer dan twintig zetels. Maar waar gaat het om? Volgens mij gaat het niet alleen om de ontwikkeling van de koopkracht. Het gaat ook om de plaats van de ouderen in de samenleving.

Kwaliteitskrant NRC heeft recentelijk samen met Henk Krol, fractievoorzitter van 50Plus, de cijfers bekeken. Het bleek dat er van verschillende percentages wordt uitgegaan. Kortom, over de feiten valt nog volop te twisten. Maar het gaat om meer dan deze feiten.

Om mijzelf op de hoogte te stellen ben ik op diverse plaatsen in Brabant in gesprek gegaan met ouderen en hun vertegenwoordigers. Als oud-gedeputeerde heb ik door mijn initiatieven 'Oudenproef' en 'Vitaal Grijs' nog steeds een breed netwerk. Ook in Brussel organiseer ik regelmatig debatten, onder andere via Twitter, waaraan veel ouderen deelnemen.

De boodschap van de ouderen is een roep om duidelijkheid. Het gaat hen niet alleen om bijstelling van de kabinetsbesluiten, maar ze verwachten vooral ook een goed verhaal. Zo moet bij opname in de zorg vanaf 1 januari het eigen vermogen worden opgegeten. Waar is het verhaal van Den Haag over hoe het werkt en waarom het nodig is? De mensen voelen zich niet meer begrepen. Het draagvlak ontbreekt. En zonder draagvlak zal het niet lukken.

In de samenleving leveren senioren een grote bijdrage aan welzijn en het vrijwilligerswerk. Het kan niet zonder hen. Toch zijn ze bij de gevestigde politieke partijen, en daarmee ook in de Tweede Kamer, uit de gratie geraakt. De herkenbaarheid van de Haagse politiek voor de senioren is verloren gegaan. Een stevige koerswijziging zal nodig zijn.

Het is niet alleen hip om jong te zijn, maar het is ook hip om ouderen een volwaardige plaats te geven. Het gaat om een zelfbewuste grijze golf, die niet meer met zich laat sollen. Met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar ligt hier een kans het anders en beter te doen. Met senioren op de lijst en met goede voorstellen voor zorg, wonen en welzijn. Zo krijgt de 'kracht van grijs' de plaats, die het verdient. In Brabant zijn genoeg voorbeelden, waar ouderen als drijvende krachten aan het stuur zitten. De politiek doet er goed aan daar conclusies uit trekken.

Dit is een samenvatting. Voor mijn volledige radiocolumn over dit onderwerp, en eerdere radiocolumns, klik hier.