VVD: plannen Brussel beschadigen ondernemers

Source: W.J.H. (Helma) Lodders i, published on Wednesday, March 13 2013.

De VVD zal in het debat met staatssecretaris Dijksma hard inzetten op het ondernemersbelang in de landbouw- en visserijsector. De VVD begrijpt niets van de plannen ten aanzien van de verplichte braaklegging en de aanlandingsplicht.

VVD is bijzonder kritisch op het voornemen van de Europese Raad om 5% en mogelijk oplopend naar 7% van het areaal bouwland braak te leggen voor natuur. VVD Tweede Kamerlid Helma Lodders: “Het kan toch niet zo zijn dat in een tijd van voedselcrisis en voedselschaarste een groot gedeelte van goede landbouwgronden wordt braak gelegd? We vragen de Albert Heijn toch ook nog om in het kader van duurzaamheid 5% van de schappen leeg te houden!” De VVD vindt het in deze tijd niet verantwoord om dit van ondernemers te vragen. Lodders: “Ondernemers hebben vaste lasten, pacht of rente en aflossing bij de bank, bij braak staan er geen inkomsten tegenover, dat is in deze tijd gewoon niet realistisch.”.

Ook de aanlandingsplicht is de VVD een doorn in het oog. De aanlandingsplicht, of ook wel discardban, houdt in dat alle bijvangst door vissers vanaf 1 januari 2014 aan land moet worden gebracht. VVD Tweede kamerlid André Bosman: “De discardban is ingeslagen als een bom. Het totaal verbod op het teruggooien van bijvangsten is zeer schadelijk voor de Nederlandse visserij. Jonge, nog levende vis, die een kans op overleven en voortplanten heeft, wordt straks aangeland om te eindigen als kattenvoer. Gezond en verantwoord ondernemerschap wordt op deze manier de nek omgedraaid en de verschraling van de zee neemt alleen maar toe.”

De VVD begrijpt ook niet waarom de innovatieve pulskor niet wordt vrijgegeven. Deze manier van vissen zorgt voor veel minder bodemberoering en bijvangst. Daarnaast wordt met het vissen met dit vistuig veel brandstof bespaard. Bosman: “En dan is er ook nog een verbod op een innovatieve manier van vissen wat die bijvangst juist beperkt! Onbegrijpelijk.”