Kamervragen over mantelzorgcompliment en vrijstelling erfrechtbelasting

Source: V.A. (Vera) Bergkamp i, published on Wednesday, March 13 2013, 2:06.

Vragen van het lid Bergkamp (D66) aan de staatssecretaris van

Volksgezondheid, Welzijn en Sport over het niet verlenen van het

mantelzorgcompliment en de vrijstelling erfrechtbelasting

  • Bent u op de hoogte van de aflevering van Kassa over mantelzorgers? 1)
  • Nog steeds krijgen mantelzorgers, die zorgen voor iemand met een indicatie voor een verzorgingstehuis maar thuis wonen, doordat ze op een wachtlijst staan of uit voorzorg, geen mantelzorgcompliment. Deelt u mijn mening dat dit onrechtvaardig is? Kunt u uitleggen wat hier de inhoudelijke reden voor is? Uit de uitzending blijkt ook dat deze groep mantelzorgers geen verhoogde vrijstelling van de erfrechtbelasting tot 600.000,- krijgt. Bent u ook van mening dat deze groep wat dit betreft onevenredig hard wordt benadeeld? Wat gaat u hier aan doen?
  • In uw brief van 29 maart 2012 gaf uw voorganger aan tot een fundamentele heroverweging van de regeling mantelzorgcompliment te komen. Deelt u die opvatting ook en zo ja, wanneer komt die heroverweging en wordt een mantelzorgcompliment voor deze groep meegenomen? Kunt u aangeven of het mantelzorgcompliment behouden blijft? Kunt u aangeven of het mantelzorgcompliment een voorwaarde blijft voor de vrijstelling erfrechtbelasting?
  • In de uitzending kwam ook naar voren dat de voorlichting richting deze mantelzorgers niet goed is. Is de voorlichting intussen verbeterd richting deze groep over het mantelzorgcompliment en de koppeling met de vrijstelling van de erfbelasting? Hoe kunnen mensen dit weten? Is het bij mensen ook duidelijk wat de voorwaarden zijn voor de vrijstelling van de erfbelasting?
  • 1) 
    Uitzending Kassa van 23 februari 2013.