Straatsburg deze week: 11 t/m 14 maart

Source: L.J.J. (Lambert) van Nistelrooij i, published on Wednesday, March 13 2013, 2:44.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lambert van Nistelrooij

Energy Roadmap 2050 Europese norm voor schaliegas

Voor veilig en milieuvriendelijk boren naar schaliegas moet één Europese norm komen. EU-commissaris Günther Oettinger (Energie) heeft dat in Straatsburg gezegd in een debat over de EU Energie Routekaart 2050. Een Europese norm is een prima idee. We mogen hier niet te werk gaan zoals in de VS, waar iedereen maar in zijn eigen achtertuin mag boren, met allerlei gevaren van dien

Veiligheid moet voorop staan. In Nederland wordt hangende een onderzoek niet geboord. Ook loopt het debat over de wenselijkheid van schaliegas, dat opgesloten zit in kleisteenlagen. Die Nederlandse conclusies kunnen de basis zijn voor de Europese norm.

Net als Oettinger betoog ik dat gas de komende decennia een belangrijke rol blijft spelen in de energievoorziening. De EU sluit schaliegas niet uit. De Europese Commissie wil terecht een strenge Europese norm en openheid over ervaringen die in Europa zijn opgedaan.

Het debat in het Europees Parlement in Straatsburg vond plaats in het licht van de 'Energie Routekaart 2050'. Dit rapport geeft aan hoe de Europese mix aan energievoorziening er in 2050 moet uitzien om een flinke CO2-reductie te realiseren. Het parlement neemt het rapport woensdag aan.

Het gaat er hierbij om Europa's energievoorziening te verduurzamen zonder afbreuk te doen aan competitiviteit en concurrentiekracht. We moeten van gesubsidieerde naar competitieve duurzame energie. Gas blijft de komende veertig jaar een grote rol spelen als relatief schone en flexibele brandstof.