Wat doet Hans van Baalen (VVD) in Brussel: 8 maart 2013

Source: J.C. (Hans) van Baalen i, published on Friday, March 8 2013, 2:52.

Syrië

Hans van Baalen is van mening dat de lidstaten van de EU zelf moeten beslissen of zij het Vrije Syrische Leger willen bewapenen. Echter, buitenland-coördinator Catherine Ashton, moet dit onderwerp wel op de Raad van Ministers van Buitenlandse Zaken agenderen. Een coalitie van de willing and able zou verder kunnen gaan dan het sturen van non-lethal military materieel, zoals scherfvesten en nachtzichtkijkers. De VS, Groot-Brittannië en Frankrijk preluderen op het militair steunen van de Vrije Syriërs. Generaal Selim Idriss riep in de ALDE-fractie op tot militaire steun. Zonder deze steun zullen moslim-extremisten de overhand krijgen in het verzet tegen Assad. Zij worden door Iran getraind, uitgerust en bewapend.

Azerbaijan

Hans van Baalen (ALDE-coördinator Veiligheid en Defensie en plv. lid van de Industrie-commissie) organiseerde in Brussel een themabijeenkomst over de economische en veiligheids-samenwerking tussen de Europese Unie en Azerbaijan. De bijeenkomst werd bijgewoond door de Annemie Neyts (ALDE-coördinator Buitenlandse Zaken), de ambassadeur van Azerbaijan, vertegenwoordigers van de Europese Commissie, het bedrijfsleven en Europarlementariërs uit diverse fracties. Gezien de grote olie- en gasvoorraden, biedt Azerbaijan perspectieven voor zowel het Europese als het Nederlandse bedrijfsleven. Van Baalen stelde daarnaast dat Azerbaijan zich moet inspannen om de politieke rechten van oppositiegroeperingen te garanderen.

Staat van de Unie

Hans van Baalen en Mark Verheijen voerden samen het debat met de regering over de Staat van de Europese Unie. Van Baalen gaf aan dat nationale parlementen en het EP veel nauwer moeten samenwerken. Dit zou vorm kunnen krijgen door bijvoorbeeld de oprichting van een Europese begrotingskamer met afgevaardigden uit de nationale parlementen en het EP of de invoering van het optioneel dubbelmandaat.

Japan en Taiwan

Hans van Baalen ontving de ambassadeurs van Japan en Taiwan naar aanleiding van de EP-delegatie die hij afgelopen maand naar Japan leidde. Van Baalen is positief over de vrijhandelsonderhandelingen met Japan. Hij benadrukte echter dat Taiwan in de nabije toekomst ook deel moet uitmaken van vrijhandelsarrangementen tussen de Europese Unie en Aziatische landen. Dit zou de activiteiten van het Europese en Nederlandse bedrijfsleven in Azië verder vereenvoudigen.