"Bestrijden jeugdwerkloosheid heeft hoogste prioriteit"

Source: M. (Thijs) Berman i, published on Friday, March 15 2013, 3:32.

Het is een goede zaak dat de Raad van regeringsleiders nu eindelijk inziet dat de jeugdwerkloosheid in de Europese Unie zo snel mogelijk moet worden aangepakt. Dat is de eerste reactie van Thijs Berman, lid van het Europees Parlement namens de PvdA, op de conclusies van de EU-top die vandaag eindigde. Berman: "Dit zijn mooie woorden, dat is goed. Maar het echte werk voor de lidstaten begint nu pas."

"De hoge jeugdwerkloosheid in het zuiden van Europa heeft gevolgen voor de economie van de hele EU. Maar het is nu allereerst aan de nationale overheden om snel tot daden te komen. De urgentie is hoog", stelt Berman. "Werkloze jongeren moeten uitzicht krijgen op werk, een stage, een opleiding. Dat bepleiten wij al sinds de crisis uitbrak. Het kan nu niet alleen bij mooie woorden blijven. Met meer dan de helft van de jongeren werkloos in Zuid-Europa dreigen hele samenlevingen uiteen te vallen."

De top eindigde, ondanks de uitgesproken intenties, met een relatief lage extra kapitaalsinjectie in de Europese Investeringsbank. Met de toegezegde tien miljard Euro kan de Europese Investeringsbank nu de komende drie jaar zestig miljard meer investeren in projecten die snel werkgelegenheid opleveren.

Berman: "In totaal beslaat het stimuleringspakket, inclusief de nieuwe armslag van zestig miljard van de Europese Investeringsbank, ongeveer 180 miljard. Maar dat is niet eens allemaal ‘nieuw’ geld, en het wordt over de komende drie jaar uitgesmeerd. Dat komt neer op slechts een half procent van het Europese BBP per jaar. Als je dat vergelijkt met de enorme inspanning waarmee in de VS de economie wordt gestimuleerd, blijven de Europese regeringsleiders ver achter. Bovendien besloten ze om de EU-begroting voor de digitale agenda de komende jaren te korten van negen naar één miljard Euro. Dat is tegenstrijdig aan de intenties van innovatie en modernisering."

Ook is besloten de ‘Europese regeldruk’ te verlichten. Berman: "Niemand is voor overbodige regels. Het is altijd goed om de stofkam te halen door regels en wetten. Maar dat mag geen excuus zijn voor het onder druk zetten van de positie van werknemers, met name bij de werknemers met de laagste lonen. En ook milieuregels zijn er niet voor niets: daarmee beschermen we onszelf en de volgende generaties."

Photo: http://www.sxc.hu/photo/1260787