Katoenproductie moet vrij zijn van kinderarbeid - Main contents
We dragen het vrijwel iedere dag, kleding van katoen. Helaas zijn we ons vaak niet bewust van de negatieve aspecten van de productie van deze stof. Voor het katoen voor één T-shirt is er 2700 liter water nodig en katoen vaak wordt verbouwd in landen met slechte irrigatiesystemen kan dat leiden tot verzilting van de grond. Daarnaast gaat 25% van de bestrijdingsmiddelen die wereldwijd worden geproduceerd naar de katoenteelt en dit zorgt weer voor ernstige milieuvervuiling. De arbeidsomstandigheden laten vaak veel te wensen over op katoenplantages; kinderarbeid komt er veel voor.
Eén van de organisaties die zich bezighoudt met het opbouwen van een gezonde katoenindustrie is de Internationale Katoencommissie (ICAC). Die is opgericht om overheden te ondersteunen bij de totstandkoming van een gezonde katoensector. Deze commissie zorgt voor transparantie over de katoenmarkt en is een forum om alle betrokken partijen samen te brengen.
De EU zou lid moeten worden van de ICAC. Het Europees Parlement heeft daarvoor vandaag een resolutie aangenomen die de PvdA in het Europees Parlement heeft ondersteund.
In de resolutie vraagt het EP aan de Commissie om een studie uit te voeren naar de mogelijkheid van wetgeving voor de etikettering van goederen die zijn gemaakt door kinder- of dwangarbeid. Als zoiets haalbaar blijft dan wil het EP dat de Commissie daadwerkelijk met een wetsvoorstel komt.
Ik zet mij al jaren in voor de strijd tegen kinderarbeid, bijvoorbeeld door mijn voorstel voor een meldpunt voor kinderarbeid zoals vermeld in het PvdA verkiezingsprogramma van 2009. En ik kijk dan ook reikhalzend uit naar deze studie en ik hoop dat de Commissie snel met een wetsvoorstel komt. Met alleen vrijwillige afspraken tussen overheden en de industrie komen we niet tot de uitbanning van kinderarbeid. Bindende afspraken zijn echt nodig om deze strijd te kunnen winnen.
Afbeelding: http://www.sxc.hu/photo/208681