Eén EU-Luchtruim leidt tot winst voor milieu én uw portemonnee

Source: R.J. (Remco) Dijkstra i, published on Wednesday, March 20 2013, 2:50.

DEN HAAG - Het creëren van één Europees luchtruim (Single European Skies) heeft prioriteit nodig in Europa. Ik heb er tijdens het Algemeen Overleg voor de Milieuraad bij het kabinet op aangedrongen om hier echt werk van te maken. Om de lastige barrières bij andere landen te doorbreken.

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Remco Dijkstra

Het voordeel van 1 luchtruim is dat vliegtuigen een directere route vliegen naar hun bestemming. Nu vliegen ze om via bepaalde controlepunten en door luchtcorridors. Als er kortere routes zijn, scheelt dit kostbare kerosine en overbodige CO2-uitstoot. Het levert bovendien tijdswinst op voor de reizigers. Het creëren van één luchtruim zal circa 12% voordeel opleveren in termen van tijd, geld en milieubelasting. Een klassieke win-win voor iedereen dus.

Het is echter onvoorstelbaar dat de realisatie van het nieuwe Europese luchtruim zo lang duurt. Nederland wil verder en heeft haar voorbereidingen op orde. Probleem is echter dat sommige landen (o.a. Frankrijk en Spanje) weinig medewerking verlenen om hun genationaliseerde verkeersleiding en daarmee hun luchtruim efficiënter te maken. Dit is typisch een onderwerp dat spoedig Europees aangepakt én opgelost moet worden.

Omdat het naast grensoverschrijdende vluchten over milieuproblematiek gaat, heb ik tijdens het AO voor de Milieuraad erop aangedrongen dat de staatssecretaris zich in Europees verband sterk moet maken voor spoedige realisatie van de Single European Skies.

Meer informatie over de Single European Skies.