Wat doet Hans van Baalen (VVD) in Brussel: 22 maart 2013

Source: J.C. (Hans) van Baalen i, published on Friday, March 22 2013, 2:26.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog

Cambodja

Hans van Baalen ontving Sam Rainsy, de verbannen liberale oppositieleider uit Cambodja. Sam Rainsy was in Brussel om met het EP en de Europese Commissie over de Cambodjaanse verkiezingen te spreken, die op 28 juli worden gehouden.

In de afgelopen jaren is de situatie in Cambodja aanzienlijk verslechterd en wordt elke oppositie onderdrukt. Van Baalen en Sam Rainsy stellen dat de Cambodjaanse regering onverkort uitvoering moet geven aan de aanbevelingen van de Verenigde Naties uit 2012 voor vrije en eerlijke verkiezingen.

Nederland is, overigens, een van de partijen bij het vredesakkoord van 1975 en heeft met de VS, Frankrijk, Groot-Brittannië en andere partijen de plicht op zich genomen vrije verkiezingen te garanderen. Een andere voorwaarde is dat Sam Rainsy, als oppositieleider, zich zonder tegenwerking van de autoriteiten verkiesbaar moet kunnen stellen. Afgelopen jaar werd Sam Rainsy in dit kader officieel door minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal ontvangen. Indien de Cambodjaanse regering niet aan de door de VN gestelde voorwaarden voldoet, wil Van Baalen dat de Europese Unie de verkiezingen niet als geldig erkent. Dit betekent dat de EU dan ook geen verkiezingswaarnemers zal sturen.

Business Europe

Hans van Baalen was te gast bij Business Europe, de koepelorganisatie van Europese bedrijven, waarin ook VNO-NCW is vertegenwoordigd. Van Baalen sprak over het economische beleid van de Europese Unie om de concurrentiepositie van Europa te verbeteren. Hiervoor is het noodzakelijk om de gemeenschappelijke markt te voltooien en handelsverdragen te sluiten tussen de EU en andere economische grootmachten. Als voorzitter van de EP-Japan-delegatie maakt Van Baalen zich sterk voor een vrijhandelsakkoord tussen de EU en Japan. Eerder bepleitte hij een vrijhandelsakkoord tussen de EU, Colombia en Peru, dat afgelopen jaar werd geratificeerd door het EP. Van Baalen en CDA-delegatieleider Wim van de Camp willen zich inzetten voor een betere Nederlandse vertegenwoordiging in de economisch relevante EP-commissies, zoals ECON, IMCO, AGRI, Visserij, Transport, ITRE en INTA.

Bezoek Bedrijfsschool Fokker

Hans van Baalen bezocht VTOC Fokker, het opleidingscentrum voor vliegtuigonderhoudsmonteurs en -technici in Aalsmeer. Gezien de groeiende vraag naar hoog opgeleid technisch personeel, in het bijzonder in de luchtvaartsector, is VTOC Fokker een belangrijk kenniscentrum in Nederland. Mede in het kader van Europe 2020 ondersteunt Van Baalen de R&D-instellingen in hun betrekkingen met Brussel.

ALDE-Partij

Hans van Baalen nam deel aan de bestuursvergadering van de ALDE-Partij in Brussel. Hierbij werd gesproken over de inhoud van het op te stellen programma voor de Europese verkiezingen van 2014 en het al dan niet kiezen van een "superkandidaat" voor het voorzitterschap van de Europese Commissie.