Nieuwsbrief maart 2013 - Main contents
Wilt u deze nieuwsbrief ontvangen? Stuur dan een mail naar pieter.omtzigt@tweedekamer.nl
Nieuwsbrief 18 maart 2013
Beste heer/mevrouw,
Deze week wordt een onvoorspelbare en spannende week, in Europa, in de politiek en dus ook in Nederland. Het is nog niet duidelijk hoe de Cyprus deal van Dijsselbloem zal doorwerken. Voor het eerst zijn banken gered door spaarders te laten betalen, terwijl de dragers van risico houdend kapitaal niet geheel onteigend zijn. Terwijl de bank toch het veiligst zou moeten zijn voor spaarders.
Daarom zal ik morgen met grote belangstelling kijken wat er gebeurt in andere eurolanden zoals Slovenië, Estland en Spanje.
De gedachte dat de crisis rond de euro zo langzamerhand wel voorbij zou zijn, moeten we ook in Nederland maar even weer opbergen. Juist vanwege de Europese crisis heeft ons land een krachtige en doelgerichte regering nodig.
Van mij kun je concrete voorstellen verwachten die ons land door deze moeilijke tijden heen kunnen helpen loodsen. Zo wil ik omgaan met het vertrouwen van 12 september.
EU en gebrek aan openheid
De Europese Unie heeft een groot probleem met transparantie. Ze is zo intransparant dat zij het zelf niet eens beseft. Ik ken bijvoorbeeld geen enkel ander parlement waar parlementariërs serieus overwegen om de stemming over de begroting in het geheim te doen. Gelukkig ging dat niet door, misschien een beetje geholpen door de motie-Omtzigt, die unaniem in de Kamer werd aangenomen en EP-voorzitter Martin Schulz vroeg af te zien van een geheime stemming.
Als Tweede Kamer moeten wij de regering controleren. Ministers nemen veel besluiten in Brussel en doen dat op basis van vertrouwelijk en geheime documenten. Meer dan 10.000 of zo per jaar over de Euro, buitenlands beleid of de agenda van hun vergaderingen. Want zelfs die agenda’s zijn niet openbaar.
De Tweede Kamer bleek het op één na slechts geïnformeerde parlement van heel de EU. Het komt dus niet alleen door Brussel maar juist ook door Den Haag. Stukje bij beetje, met Kamervragen en moties probeer ik dit in beweging te krijgen. Dat lukt steeds beter. Waarschijnlijk krijgen we over twee weken inzage in de database met alle vertrouwelijke documenten van de EU. En krijgen we te horen welke geheime documenten bestaan.
Voor het vertrouwen in de Unie en de vergaande besluiten die ook de regeringen in Brussel nemen is openheid de allereerste voorwaarde. Burgers moeten serieus genomen worden.
Cyprus
Het meest actuele voorbeeld van de blijvende zorgen over de eurocrisis is het kleine Cyprus. Een wankelende bankensector, die 9 keer zo groot is als de economie, dreigt het hele land omver te trekken. Cyprus is het IJsland van de Middellandse Zee.
Voor het CDA was de inzet het afgelopen jaar: serieus onderzoek naar witwassen (pas deze week gestart) en geen rechtstreekse steun van belastinggeld voor omvallende banken. De nationale overheid blijft eindverantwoordelijk voor haar eigen land. De CDA—motie om dit vast te leggen, was haalde het helaas woensdag niet. VVD, PvdA, D66 en GroenLinks volgden de regering, die zo’n motie voorbarig vond.
Pensioenen
De afgelopen jaren heb ik me hard gemaakt om uit te zoeken welke pensioenfondsen geld teruggestort hebben aan de werkgever. Na een jarenlange strijd kwam er een proef-onderzoek. Resultaat: bij 5 anonieme pensioenfondsen is in totaal €1 miljard gebruikt om de winst van bedrijven op te krikken. Onderzoek levert dus resultaat op en mensen hebben het recht om te weten wat er met hun verplicht afgedragen pensioengeld gebeurd is.
Met mijn motie wilde ik bewerkstelligen dat binnen een pensioenfonds 2% van de deelnemers of de deelnemersraad een snel onderzoek kan afdwingen. Tot mijn verbazing haakten de regeringspartijen nu af. Jammer, maar ik zal met nieuwe voorstellen komen voor openheid.
Erdogan
Premier Erdogan van Turkije komt deze week op bezoek in Nederland. Daarom heb ik het initiatief genomen om met collega’s een aantal vragen voor te leggen aan premier Rutte om die met zijn Turkse collega te bespreken. Die vragen gaan over het gebrek aan godsdienstvrijheid, over Yunus, over wat Turkije in Syrië echt doet.
Voor dinsdag wil ik van de premier horen dat hij deze wezenlijke punten aan de orde gaat stellen.
Pakistan en gebrek aan godsdienstvrijheid
Ik bezocht vorig Pakistan en Lahore en sprak daar met vele bezorgde en bedreigde christenen. De situatie in dat land verergert zichtbaar. Zeer recent werden bij rellen de huizen van 180 christelijke gezinnen in brand gestoken. Hieraan deden zelfs twee parlementariërs van de regeringspartij mee. Ik verwacht van de ministers Timmermans en Ploumen dat dit consequenties heeft voor hun beleid. Daarom stelde ik deze Kamervragen.
Koopkrachtplaatjes
De belangrijkste taak van de Nederlandse politiek is om uit deze diepe economische crisis te komen. De snel stijgende werkloosheid, vooral onder jongeren, vereist de maximale inzet van iedereen, politiek en sociale partner incluis.
Ook hier is openheid en duidelijkheid vereist. Een voorbeeld? De koopkrachtplaatjes van 2012 op 2013 zijn niet gepubliceerd zoals in andere jaren. Waardoor er geen inzicht bestaat in de precieze gevolgen die iedereen op 1 januari voelde. Ook hier geldt: eerlijkheid en transparantie, anders verliest de politiek nog meer geloofwaardigheid. Daarom heb ik in dit schriftelijk overleg uitgebreid gevraagd die cijfers nu spoedig alsnog te leveren.
Agenda
In mijn agenda voor de komende jaren komt een serie activiteiten voor, waarbij ik je van harte uitnodig.
Zo ontvang ik woensdag 20 maart aartsbisschop Chacour van Israel in de Tweede Kamer en op donderdag 28 maart Bill Browder, die zich inzet om de Magnitsky-zaak op te lossen.
Verder kom ik de komende maand bij spreekbeurten en op afdelingen in Staphorst, Apeldoorn, Neede, Schiedam, Nijverdal.
Meer informatie vind je in mijn agenda