Den Haag bezorgd over rap stijgende werkloosheid - Hoogste stand in dertig jaar

Source: C. (Cora) van Nieuwenhuizen-Wijbenga i, published on Monday, March 25 2013.

Copyright 2013 Het Financieele Dagblad B.V. All Rights Reserved

Het Financieele Dagblad

 
 

22 maart 2013 vrijdag

 

Economie & Politiek; Blz. 5

 

470 woorden

 
 
 
 

Leon Willems

Den Haag

Tweede Kamerleden reageren bezorgd op de jongste werkloosheidscijfers. `Deze cijfers zijn heel beroerd’, reageert Tweede Kamerlid Mariëtte Hamer van regeringspartij PvdA. `Elke werkloze erbij is er een te veel.’

Haar VVD-coalitiepartner Cora van Nieuwenhuizen ziet in de cijfers `een extra aanmoediging voor de sociale partners om zo snel mogelijk met een akkoord te komen’.

Hamer wijst erop dat het kabinet al heeft besloten niet extra te bezuinigen in 2013. `Zo voorkomen we een neerwaartse spiraal’, aldus Hamer. `Voor structurele oplossingen zijn we in hoopvolle afwachting van het sociaal overleg tussen werknemers en werkgevers. Want dit probleem kan het kabinet niet in zijn eentje oplossen, en de werkgevers ook niet.’

Februari was de vijfde maand op rij dat het aantal mensen zonder baan zeer sterk stijgt, zo blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag presenteerde. Die maanden groeide het aantal werklozen met 15.000 naar 550.000. In vijf maanden tijd is de werkloosheid met 20% gestegen. Met 6,2% van de beroepsbevolking werkloos staat één werkloze tegenover 16 werkenden. De laatste keer dat Nederland zoveel werklozen telde was in 1984.

Ook Kamerlid Steven van Weyenberg (D66) noemt de stijgende werkloosheid buitengewoon zorgwekkend. Van Weyenberg: `Het benadrukt de urgentie om nu duidelijkheid te krijgen van het kabinet over de noodzakelijke hervormingen van de arbeidsmarkt. Het legt een grote verantwoordelijkheid op de sociale partners om een akkoord te sluiten en meer banen te scheppen.’

In tegenstelling tot de PvdA heeft D66 weinig op met het overleg tussen werkgevers en werknemers. De democraten zien liever dat het kabinet het ontslagrecht versoepelt en de duur van de werkloosheidsuitkeringen inkort.

SP-leider Emile Roemer ziet in de `dramatische’ cijfers `het bewijs dat de `banenmotor’ van Rutte `definitief gefaald heeft’.

Roemer: `Het dertig jaar oude werkloosheidsrecord is door Rutte verbroken. Wie moet er nu nog overtuigd worden dat bezuinigen een averechts effect heeft?’ De SP pleit voor een investeringsplan, met name voor de bouwsector.

Na weken van officieuze verkennende gesprekken tussen VNO-NCW topman Bernard Wientjes en Ton Heerts van vakcentrale FNV onderhandelen beide sinds vrijdag officieel over meer banen en economische groei. Het kabinet geeft `de polder’ tot 1 april de tijd om met een alternatief te komen voor de kabinetsplannen.

Alle ogen op polder

D-Day 1 april

Voorlieden van de koepelorganisaties van werkgevers en werknemers onderhandelen sinds vrijdag over een zogeheten `sociale agenda’ voor meer banen en economische groei. Omstreeks 1 april wil het kabinet weten hoe dit plan eruitziet. Dat moet net zoveel banen opleveren als het kabinetsplan en moet passen binnen de begroting.

 
 

21 March 2013