Hulp voor grensstreek tegen Belgisch tolplan - Main contents
Inwoners van de grensstreek dreigen de dupe te worden van Belgische plannen om tol te gaan heffen. Zij steken vaak de grens over, soms al voor kleine boodschappen. Ik wil dat België daarmee rekening houdt in het tolvignet. Onze grensregio´s mogen geen melkkoe worden van de Belgische overheid.
De Verkeerscommissie van het Europarlement bepaalt momenteel een Europese strategie voor tolheffing. Dat is de basis voor wetten in de lidstaten de komende jaren. België heeft plannen om in 2016 een elektronisch wegenvignet invoeren voor personenauto's.
Ik wil al jaren dat België rekening houdt met de Nederlandse grensregio´s. Het heffen van tol op Belgische wegen moet geen negatieve gevolgen hebben voor grensoverschrijdend verkeer en handel. Ik wil graag dat de lidstaten werken aan een uitzondering of een andere passende oplossing.
België heeft al langer plannen om een vignet in te voeren: De zuiderburen willen zo de kosten van het onderhoud van de wegen dekken. In 2008 waren er ook plannen en dreigde een oneerlijke situatie te ontstaan. De Belgische regering beloofde alleen de eigen Belgische automobilisten te compenseren en andere Europeanen niet. Ik heb daar toen vragen over gesteld. De Europese Commissie oordeelde toen dat die regel in strijd was met Europese regels. Hiermee werden de plannen naar de prullenbak verwezen.
België is een echt doorreisland. Elk jaar rijden circa 4,5 miljoen buitenlanders over de Belgische wegen. Dat zijn veelal Nederlanders uit de grensregio´s Zeeland, Noord-Brabant en Limburg. Inwoners van regio´s, zoals Zeeuws-Vlaanderen hebben geen andere mogelijkheid dan de Belgische wegen te gebruiken.