Vragen aan EC: Bezuinigingen en volksgezondheid

Source: E.M.R. (Esther) de Lange i, published on Thursday, March 28 2013.

Bezuinigingen crisis dramatische uitwerking op volksgezondheid

Woensdag 27 maart is er een onderzoek gepubliceerd naar de gezondheidstoestand van Europeanen in het wetenschappelijk tijdschrift The Lancet. Daaruit blijkt dat de bezuinigingen die in Europese landen in de crisis worden doorgevoerd dramatische uitwerking hebben op de volksgezondheid. Een van de officiële verplichtingen van de Europese Commissie is de uitwerking van beleid op de gezondheid na te gaan.

Is de Commissie op de hoogte van het onderzoek 'Financial crisis, austerity, and health in Europe'? En zo ja wat vindt de Commissie van dit onderzoek?

Deelt de Commissie de conclusie van het onderzoek dat de bezuinigingen die in Europese landen in de crisis worden doorgevoerd dramatische uitwerking hebben op de volksgezondheid? En zo ja wat is de Commissie van plan te doen met deze resultaten van het onderzoek?

Op welke wijze toetst de Commissie de uitwerking van beleid op de gezondheidstoestand van Europeanen? En hoe vaak is dat de afgelopen jaren gebeurd?

Welk beleid is naar aanleiding van negatieve conclusies op de volksgezondheidstoestand van Europeanen de afgelopen jaren aangepast?

Kijkt de Commissie ook specifiek naar de effecten van bezuinigingen tijdens de crisis in lidstaten op de langdurige ouderenzorg?