Breekijzer?

Source: C. (Cora) van Nieuwenhuizen-Wijbenga i, published on Tuesday, April 2 2013.

Tilburg is uit de top 10 van de meest criminele steden verdwenen en doet het op nummer 20, zelfs het best van de vier grootste Brabantse steden. Dat blijkt uit de misdaadcijfers 2012, die onlangs bekend zijn gemaakt. Gaat de goede kant op!

Mijn eigen Oisterwijk staat op 68. Veel te hoog naar mijn zin. Er zijn in 2012 maar liefst 1035 misdrijven gepleegd. Dat zijn er 40 per 1000 inwoners. Vooral het aantal woninginbraken springt eruit. Niet iets om vrolijk van te worden.

Helaas weet ik uit eigen ervaring hoe vervelend het is als er bij je is ingebroken. Het idee dat er vreemden zomaar je huis binnendringen, alles overhoop halen en er met jouw waardevolle en soms ook dierbare spullen vandoor gaan, is onverdraaglijk. Daar word je zo boos van. Met de politiepet van mijn man prominent in het zicht aan de kapstok in de hal, zullen ze het bij ons wel uit hun hoofd laten, hoop ik. Ik merk dat mensen in de buurt zich wel zorgen maken. Vooral ouderen en alleenstaanden voelen zich soms angstig en onveilig in hun eigen huis. Wat mij betreft moet de politie aan het opsporen en oppakken van dit gajes onverminderd hoge prioriteit blijven geven.

In dit kader heb ik een tip voor ze: De koevoet is in de aanbieding! Ja echt, bij de ALDI. Die vreemde ontdekking deed ik toen ik deze week de Paasuitgave Actueel van de supermarktketen doorbladerde. En er is keuze: de platte of de zeshoekige in 600 of 900 mm-uitvoering voor een stuntprijs van 5,99 euro per stuk. Kennelijk verwachten ze er genoeg klandizie voor om de aanbieding prominent in het krantje op te nemen.

Wat moeten gewone mensen in vredesnaam met een koevoet? Misschien komt het omdat ik geen klusser ben en mijn echtgenoot ook niet bepaald tot het gilde van doe-het-zelvers behoort, maar ik zou niet weten wat je met een koevoet zou moeten doen, behalve……… Juist! Inbreken. Misschien moet de politie maar eens gaan posten bij de ALDI?

Gastcolumnist Cora van Nieuwenhuizen woont in Oisterwijk en is Tweede-Kamerlid voor de VVD. Gepubliceerd in Brabants Dagblad van 30 maart 2013, Sectie 3 Opinie, Column Smaakmakers.