Alternatieven voor het wegen van containers - naar een veilig vervoer van containers

Source: R.J. (Remco) Dijkstra i, published on Tuesday, April 2 2013, 2:30.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Remco Dijkstra

DEN HAAG - In een motie die ik samen met mijn collega’s Betty de Boer (VVD) en Albert de Vries (PvdA) indiende, heb ik de Minister van Infrastructuur en Milieu verzocht om in internationaal verband te zorgen dat verladers niet verplicht worden tot het wegen van containers. In plaats daarvan heb ik haar gevraagd te pleiten voor een alternatief systeem voor het vaststellen van het juiste gewicht van containers. Dat scheelt rompslomp.

Minister Schultz van Haegen had eerder voorgesteld om alle goederencontainers te wegen voor zij aan boord van een schip gaan. Dit zou leiden tot minder verlies van containers op zee, maar of dit daadwerkelijk teruggedrongen wordt is nog maar de vraag. Het brengt bovendien een extra handeling en lasten met zich mee. De binnenvaart heeft het moeilijk en lastenverzwaring kan zij niet gebruiken.

Wij hebben haar daarom gevraagd om in internationaal verband (IMO) en in samenwerking met de sector op zoek te gaan naar alternatieven. Deze kunnen bestaan uit het beter zekeren van zeecontainers op schepen of het digitaal overleggen van laadgegevens. In reactie op de motie , zegde de Minister toe dat zij af ziet van haar eerdere voorstel en niet langer zal pleiten voor een weegverplichting.