Dag 1 - Blog werkbezoek aan Azië: China en Hong-Kong

Source: L.J.J. (Lambert) van Nistelrooij i, published on Wednesday, April 3 2013, 2:24.

Als lid van de European Internet Foundation (EIF) bezoek ik deze week Azie. Middels dit blog houd ik u op de hoogte

Gepland als een normaal werkbezoek aan Azië komt er nu toch meer spanning op de lijn dan aanvankelijk verwacht. Noord Korea heeft het afgelopen weekeinde in krijgstaal de oorlogstoestand verklaard naar de Verenigde Staten en Zuid Korea. We volgen de berichten in de media; het blijft nog bij dreigingen, zoals dit al langer het geval is. Er is nog geen negatief reisadvies afgegeven. Maar voor de zeskoppige delegatie uit Europees Parlement is het wel even wennen geblazen.

Ook inhoudelijk gesproken is er sprake van de nodige spanning op de lijn. De delegatie vanuit de European Internet Foundation (EIF) bezoekt het bedrijf Hauwei, dat vorige week door de VS inofficieel de deur is gewezen. Deze grote bouwer van ICT netwerken wordt daar vanwege veiligheid en kwaliteit geweerd van opdrachten voor overheden en defensie. Recente cyberdreiging vanuit China heeft bijgedragen aan het wantrouwen. Maar de wrevel zit dieper. China neemt het nog steeds niet zo nauw bij de bescherming van intellectueel eigendom. Om over het aanhoudend thema van de mensenrechten en vrijheid op het internet maar niet te spreken. Nog onlangs is een poging de zeggenschap over Internet onder overheidtoezicht te brengen in VN verband voorkomen. Wat wordt van het open World Wide Web als we de Chinezen volgen? Aanleiding de nodige vraagtekens te zetten. Samen met collega Kalfin heb ik vorig jaar gewerkt aan een EU strategie voor veiligheid op het internet en tegen cybercrime.

Er is ook een andere kant van de medaille. Grote ICT-bedrijven uit de VS en Europa vestigen research centra in China. Duizenden Chinezen ontwikkelen technologie die bijdraagt aan nieuwe diensten, maar deze kennis kan ook worden ingezet in een cyberoorlog. Nu trekken de Amerikanen aan de noodrem. Waartoe zal dit leiden? Dit neemt niet weg dat de publicaties over cybercrime verontrustend zijn. Geen enkel land kan het risico nemen vitale functies zoals de energievoorziening in gevaar te brengen. Alle aanleiding deze onderwerpen van dichtbij te bekijken.

De delegatie heeft zich erop voorbereid. Op woensdag lopen we warm bij het bezoek aan Brittish Telecom in Hong Kong. Zij praten liever over de snel groeiende markt in deze dynamische regio. Business as usual; men ziet geen grote veranderingen, de afgelopen tijd. De wereld draait door, ook hier...