Weeklog Dennis de Jong: Juristen arbeidsrecht in verzet tegen Europees afbraakbeleid

Source: C.D. (Dennis) de Jong i, published on Sunday, April 7 2013.

In de eurolanden die financiële steun hebben ontvangen en waar de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het IMF de dienst uitmaken, worden sociale rechten massaal geschonden. Dat is niet alleen de mening van de SP, maar de afgelopen tijd hebben ook de Internationale Arbeids Organisatie (ILO) en de Raad van Europa dit beleid veroordeeld. Hiervoor is nauwelijks aandacht in de media, maar gelukkig is er nu een netwerk van juristen dat van zich laat horen: arbeid is geen koopwaar en sociale rechten moeten worden gerespecteerd.

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog SP

Deze week viel mijn oog op een mailtje van de Europese vakbeweging. De mail vestigde de aandacht op een manifest dat een netwerk van meer dan 500 juristen sociaal- en arbeidsrecht hebben opgesteld en dat een rechtstreekse aanval is op het Europese afbraakbeleid. De juristen willen niet dat arbeid als koopwaar behandeld wordt en eisen respect voor vakbondsrechten, zoals dat al in 1944 internationaal is afgesproken in de zogeheten verklaring van Philadelphia die aan de wieg stond van de ILO. Het manifest is een leidraad moeten voor de Europese regeringsleiders: stop met de afbraak van sociale rechten en laat de werknemer niet opdraaien voor de gevolgen van de economische crisis.

Zonder dat veel mensen het weten, wordt in Zuid-Europa geëxperimenteerd met een nieuw economisch model: arbeidsmarkten worden er totaal gedereguleerd, d.w.z. CAO’s verliezen hun waarde, ontslagbescherming wordt afgebroken en vaste banen massaal ingeruild voor flexwerk. Deze maatregelen zijn een rechtstreekse aanval op de positie van de vakbeweging die in Zuid-Europa traditioneel sterk was. Als het lukt om dit asociale model in Zuid-Europa in te voeren, komt de rest van Europa vanzelf, althans volgens de neoliberalen. Daarom is het meer dan ooit nodig dat vakbonden samen een vuist maken en dit beleid zo actief mogelijk bestrijden. Zij kunnen daarbij alle hulp gebruiken die mogelijk is, want de media zwijgen sociale protesten helaas vaak dood. Alleen als er geweld bij te pas komt, wordt er verslag gedaan. Hopelijk helpt het netwerk, waarbij ook een aantal Nederlandse academici zich heeft aangesloten, hierin snel verandering te brengen. Een Europa waar arbeid gereduceerd is tot koopwaar, daar zitten we niet op te wachten.

Informatie over het netwerk en de integrale tekst van het manifest zijn hier te vinden: http://www.etui.org/Networks/The-Transnational-Trade-Union-Rights-Experts-Network-TTUR