Dag 5 - Blog werkbezoek aan Azië: Oorlogstaal uit Noord-Korea

Source: L.J.J. (Lambert) van Nistelrooij i, published on Monday, April 8 2013, 2:31.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lambert van Nistelrooij

Het bezoek aan Zuid-Korea krijgt een bijzondere dimensie door de oorlogstaal uit de Noord-Noreaanse hoofdstad Pyongyang. De jeugdige leider Kim Jong-un dweept zijn leger op tegen de VS en het zuiden van het Koreaanse schiereiland. De burgers in de hoofdstad van Zuid-Korea, Seoul, die ik aanspreek, vertrouwen erop dat het ook deze keer wel weer bij retoriek betreft. Men voelt zich beschermd door de VS, maar doordoor is de situatie er niet minder vervelend om.

Het Zuiden lijkt in niets meer op het Noorden. Zuid-Korea is een democratie en heeft een goed opgeleide bevolking en is leider in innovatie en ontwikkeling in de wereld; het Noorden is een militaire dictatuur, straatarm en kan de bevolking amper voeden. Het leger is er groot, maar veel materieel is verouderd. Het Zuiden exporteert hoogwaardige producten van marktleiders zoals Samsung en KIA. Het Noorden wordt door China bevoorraad met voedsel en energie en zit feitelijk aan de grond.

Zuid-Korea heeft weinig grondstoffen en vooral ingezet op haar mensen. Dat is hen wonderwel gelukt. De dreiging uit het Noorden komt hen slecht uit. Dat merk je in de gesprekken met het bedrijfsleven. Sinds 2010 is de ruimte voor buitenlandse bedrijven om zaken te doen in Zuid-Korea vergroot en daar is op grote schaal gebruik gemaakt. Een onzekere politieke situatie doet daar geen goed aan. De eerste geluiden van bedrijven zoals autofabrikant General Motors, die zijn activiteiten heroverweegt, wijzen hierop.

Daarom willen de meeste mensen die we spreken vooral aangeven dat het om retoriek gaat, daar in het Noorden. De VS is met 30.000 militairen en goed materieel aanwezig in het Zuiden. Men voelt zich afdoende geschermd. Maar je weet het maar nooit. Het ziet er naar uit de Kim Jong-un opnieuw een kernproef aan het voorbereiden is, om daarmee ook in eigen land indruk te maken. De herdenking van de sterfdag van zijn vader, op 13 april, grijpt hij aan om te laten zien dat hij een waardige opvolger is.

De aanzegging aan de buitenlandse ambassades om vóór 10 april te vertrekken wordt massaal genegeerd. In Seoul wordt aangestuurd op gesprekken. In het parlement is de naam van Hillary Clinton genoemd als bemiddelaar. Men zet hoog in, en dat is maar goed ook. Alom wordt verwacht dat Noord-Korea zal inbinden en daarvoor zoals in het verleden steunprogramma’s zal vragen. Ook China zit niet te wachten op een escalatie aan haar oostgrens.

Kortom, de bondgenoten aan beide kanten zullen wanneer daarvoor de tijd rijp is druk uitoefenen op Noord-Korea om opnieuw aan tafel te komen. Maar zover zijn we nog niet. Kim Yong-un lijkt een kernproef voor te bereiden. Daarmee kan hij zijn kracht tonen, zonder een oorlog te beginnen.

Mijn bezoek aan Korea was gericht op de ontwikkelingen in de high-tech en ICT. Samsung doet het goed en investeert in ASML. Deze kennis hebben wij nodig, zo meldt men met een glimlach. Dat de politieke situatie met de noordenburen zo hoog op mijn agenda komt, was bij de voorbereiding niet voorzien. Het geeft een indrukwekkende dimensie die we in de EU gelukkig al lang niet meer kennen.

Lees/luister verder: