Dag 4 - Blog werkbezoek aan Azië: Seoul, Zuid-Korea

Source: L.J.J. (Lambert) van Nistelrooij i, published on Monday, April 8 2013, 2:31.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lambert van Nistelrooij

Zuid-Korea is wereldkampioen breedband, dat wordt duidelijk op de vierde dag van het bezoek. De invloed van de regering hierbij is groot: eenmaal genomen beslissingen worden gewoonweg uitgevoerd. Er komt simpelweg een doelstelling en bedrijven dienen daar aan te gaan werken. Uiteraard assisteert de overheid hierbij. Een interessant gegeven. In de EU stuiten we vaak op hevig verzet bij het stellen van targets, denk maar aan energie, duurzaamheid of participatie van het MKB.

Enkele feiten over de internetrevolutie worden ons gegeven door eBay, Nokia-Siemens (samenwerkingsverband voor R&D in Korea) en De joint venture Ericsson-LG:

  • In Zuid-Korea maakt eCommerce maar liefst dertien procent uit van de totale retail. Een wereldrecord. Men zegt: "eCommerce is not a sideshow, but a main act." Voorwaarde is wel dat mensen overal online kunnen. En dat kan men. Overal lopen mensen met hun mobieltjes. Zelfs in de metro is het mogelijk om live tv te kijken of QR codes te scannen voor de aanbieding van de dag. Hoe sneller het internet werkt, hoe meer je je klant kunt bieden, aldus eBay.
  • De alom aanwezige woontorens zijn goed aangesloten op breedband; hierin ligt de basis van een 100% dekking van het snelle internet; De snelheid op het vaste internet ligt op meer dan 100 Mgbites en stijgt verder net als mobiel internet dat snel volgt met de LTE technologie. LTE-technologie is een nieuwe standaard voor onder andere mobiele netwerken, waarmee hogere snelheden bereikt worden. Deze techniek wordt vaak 4G genoemd, de opvolger van 3G. In 2012 gingen zestien miljoen mensen over op LTE. Dit aantal moet in 2013 dertig miljoen zijn. De targets werken!
  • De concentratie van de bevolking in steden en woonblokken geeft het land een unieke uitgangspositie. Hierdoor is het snelle internet overal uitgerold. De aansluiting van één toren zet direct 1500 mensen online, terwijl dat er in de EU dikwijls slechts 3 a 4 per huis zijn.
  • Door de grootschalige uitrol van de nieuwe technologie is Zuid-Korea een laboratorium geworden voor nieuwe applicaties en technieken. Je moet hier zijn om er de kinderziekten uit te halen en voorop te lopen in de ontwikkelingen. China kent ook een grote urbanisatie en zal naar verwachting een geweldige markt leveren; de ervaringen hier kunnen daar snel worden uitgerold. Europa heeft veel minder bereik voor het snelle internet. Europese bedrijven komen dus hier naar toe voor de ontwikkeling van hun producten. Men doet aan partnerschappen met lokale bedrijven waardoor een goed ecosysteem voor ontwikkeling wordt gecreëerd.
  • We lopen door ons gebrek aan supersnel internet alleen maar meer achterstand op. Een flinke wake-up call, ook voor andere sectoren waar eerder conservatief dan ambitieus wordt gedacht. Je moet simpelweg koploper willen zijn met nieuwe technologieën. Hier geldt: "be the best here and you will be succesfull elsewhere". Kortom, hier bevindt zich een waar testbed voor nieuwe ontwikkelingen voor services en applicatie die LTE nodig hebben om te functioneren. Als mensen eenmaal met de nieuwe mogelijkheden weten om te gaan en er is een goede beschikbaarheid, dan gaan de ontwikkelingen snel. Innovaties zijn snel mogelijk en leveren de bedrijven een voorsprong op voor de uitrol elders in de wereld.

In Seoul hebben we een wereld ervaren die volop in beweging is. Toch zijn er ook vraagtekens. Zo stelt prof. Park vast dat de minder jongeren voor de ICT kiezen. Men wil leukere banen en heeft het goed gekregen. Dat zie ik ook 's avonds in de stad. De winkelstraten zijn vol met modieus geklede jongeren, die in niets onderdoen van de jongeren in onze steden. Zijn zij bereid net zo hard te werken als hun ouders?