VVD: ophokplicht tijdens vogeltrek onvermijdelijk

Source: W.J.H. (Helma) Lodders i, published on Tuesday, April 9 2013.

De VVD in de Tweede Kamer vraagt de staatssecretaris van Landbouw en Natuur dringend om tijdens de vogeltrek een ophokplicht in te stellen. Dat benadrukt VVD Kamerlid Helma Lodders tijdens een overleg met de Staatssecretaris dinsdag in de Tweede Kamer.

Lodders: “Er zijn recente uitbraken van de vogelgriep. Het bedrijfsleven heeft een brede oproep gedaan om tijdens de vogeltrek een ophokgebod in te stellen. De staatssecretaris heeft geen gehoor gegeven aan deze oproep en ik vraag me af waarom de staatssecretaris dit niet wil doen.”

De zorg bij ondernemers is enorm. Lodders: “Het zal je gebeuren dat je dieren op het bedrijf geruimd moeten worden. De emotionele schade bij deze ondernemers is onvoorstelbaar, los nog van de economische schade.”

De economische schade over 2011 was 40 miljoen euro. De ruimings- en aanvullende kosten liggen nu bij 2 bedrijven al op 1 miljoen euro. Lodders: “Daarom is de VVD voor een ophokplicht tijdens de vogeltrek. Ik overweeg een motie in te dienen als de staatssecretaris vasthoudt aan haar voornemen om geen ophokplicht in te stellen.”