Mondelinge vragen lid Lodders (VVD) over miljoenenschade landbouw door wild

Source: W.J.H. (Helma) Lodders i, published on Tuesday, April 16 2013.

Voorzitter, gisteren is een rapport gepresenteerd van onderzoeksbureau CLM waarin wordt geconstateerd dat wilde dieren jaarlijks verantwoordelijk zijn voor bijna 100 miljoen euro schade in de landbouw. Het is voor het eerst dat de totale kosten en baten van vogels en zoogdieren die schade veroorzaken in de landbouw in beeld zijn gebracht. De VVD is geschrokken dat deze dieren voor miljoen aan schade berokkenen in de landbouw.

Voorzitter, vooral de zwarte kraai, de kauw, de houtduif en het konijn gelden als echte kwelgeesten voor de boer. Deze niet-beschermde soorten, waarvoor boeren geen schadevergoeding ontvangen, joegen de agrarisch sector in de periode 2008-2010 voor ongeveer 35 miljoen euro per jaar op kosten. De VVD vindt dit opmerkelijk, omdat de soorten vrijelijk mogen worden bestreden als zij schade aan landbouwgewassen veroorzaken.

Voorzitter, ook beschermde soorten zorgen voor veel schade namelijk 35,3 miljoen euro. Ganzen zijn hier de grootste boosdoeners. Boeren kunnen bij beschermde soorten een schadevergoeding bij het Faunafonds aanvragen. De overheid keert jaarlijks zo'n 22,3 miljoen euro uit aan schadebestrijding terwijl de totale omvang van het fonds maximaal 18 miljoen euro bedraagt. De VVD concludeert dat het huidige instrumentarium niet voldoende is om de ganzenpopulatie te beheren en de schade te beperken.

Vragen

  • Waarom is niet eerder onderzoek gedaan naar de totale kosten voor ondernemers en de overheid van de enorme schade die dieren veroorzaken in de landbouw? Kan de staatssecretaris aangeven of zij de conclusies en aanbevelingen van het rapport onderschrijft en op welke wijze zij deze uitkomsten gaat betrekken bij de nieuwe natuurwet?
  • Is de staatssecretaris van mening dat ondernemers voldoende instrumenten voor handen hebben om schade veroorzaakt door wilde dieren tegen te gaan? Is de staatssecretaris is het met de VVD eens dat deze kosten ten laste gaan van de economische ontwikkeling? Zo ja, wat is zij bereid hieraan te doen?
  • Deelt de staatssecretaris de mening van de VVD dat het huidig instrumentarium niet voldoende is om de ganzenpopulatie te beheren en de schade als gevolg hiervan te beperken? Zo ja, kunt u aangeven of u van mening bent of het G7-akkoord en de wet voldoende handvaten biedt om de schade te reduceren tot het beschikbare budget?