"Dit is de facto het einde van de Europese klimaatambities"

Source: J.A. (Judith) Merkies i, published on Tuesday, April 16 2013, 0:38.
"Dit is de facto het einde van de Europese klimaatambities"
Bron: Blog Judith Merkies

Vandaag is in het Europees Parlement een voorstel om CO2-rechten tijdelijk uit de markt te halen afgewezen. Hierdoor zal het uitstoten van broeikasgassen niet in prijs stijgen. Deze stijging is nodig om impulsen te creëren voor de industrie om te investeren in duurzame en zuinige energie-oplossingen. "Europa heeft krachtige klimaatambities, maar deze worden keer op keer de nek omgedraaid door wispelturig beleid. Het is erg ongelukkig dat Europa de CO2-handel nu laat vallen, net op het moment dat het systeem navolging krijgt in de rest van de wereld. Zelfs in China ontstaat het besef dat het zo niet verder kan" aldus Judith Merkies, lid van het Europees Parlement namens de PvdA.

Backloading

Dinsdag stemde het Europees Parlement over het zogenaamde backloading - oftewel het uit de markt halen van een grote hoeveelheid CO2-uitstoorechten. Deze tijdelijke ingreep zou het vertrouwen in de falende Europese CO2-markt moeten herstellen. Het voorstel werd echter afgewezen door een meerderheid in het Europees Parlement.

"De facto betekent dit de afschaffing van het emissiehandelssysteem. Wereldwijd worden we geconfronteerd met de gevolgen van de opwarming van de aarde. Terwijl een snelle omschakeling naar een duurzame energievoorziening meer dan ooit nodig is, kiest Europa voor de gevestigde belangen van de fossiele brandstoffen lobby. We zien de gevolgen van klimaatverandering iedere dag, maar de kolen staan in de uitverkoop" aldus Judith Merkies. "Deze afwijzing is een harde klap voor innovatieve, duurzame investeerders in Europa. Bedrijven die geïnvesteerd hebben in schone energie worden bestraft voor hun voortrekkersrol."

Emissiehandelsysteem

Sinds 2005 moeten Europese bedrijven emissierechten kopen op de Europese markt om CO2 uit te stoten. Dit emissiehandelsysteem (ETS) moet bedrijven via een marktprikkel aanzetten om te investeren in schone technologieën. De prijs van vergunningen is echter, mede door de crisis, niet gestegen maar juist spectaculair gekelderd. Een ton CO2 levert vandaag maximaal zeven euro op. Dit is veel minder dan de 25 euro waarvoor dezelfde hoeveelheid werd verkocht bij de instelling van het systeem in 2008.

Luchtvaart

Vandaag werd ook definitief bevestigd dat het ETS in de luchtvaart wordt opgeschort tot 2014. Als er tegen die tijd geen ambitieus internationaal akkoord is om de uitstoot van de luchtvaart terug te dringen, treedt het systeem automatisch in werking.